A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A calabriai kapcsolat

Az Ippolito 1845 sok évnyi kísérletezés eredményét zárta most palackba! Ősi és őshonos calabriai fajták hosszas tesztelése és kóstolása után született meg ez a bor a calabrese fajtából. Magában foglalja mindazt, amit az ikonikus borászatban gondolnak a borkészítésről.

Közel 170 éves múltjával az Ippolito 1845 Calabria rangidős pincészete. Az olasz borkészítési hagyományokat ma is elevenen ápolják, boraik közül kiemelkednek azok helyi fajták, amelyek generációk óta jelen vannak az itt élő emberek pincéiben és poharaiban. Elkötelezettek, hogy felfedezzék és fejlesszék a regionális ampelográfiai örökségüket.

Bemutatkozik az Ippolito

Az 1845-ben alapított családi borászat Cirò Marina történelmi központjában működik. A település egyébként a calabriai borkészítés szíve. A családi pincészet száz hektáron gazdálkodik, dombos, napsütötte ültetvényeik a Jón-tengerre néznek. A borászat missziója az őshonos szőlőfajták megóvása és a tradicionális borok készítése: gaglioppo, greco bianco, calabrese és pecorello fajták ékesítik a szortimentet.

Sok borászatban ugyan már sajnos feledésbe merültek ezek a fajták, de az Ippolitónál arra tették fel az életüket, hogy szépségüket megmutassák a nagyvilágnak. Folyamatosan kutatnak, kísérleteznek, hogyan tudják kihozni a legjobb tulajdonságait ezeknek a fajtáknak. Nem véletlen, hogy boraikat eredetiség, kiválóság és hamisíthatatlan elegancia jellemzi.

Világszerte, a borkedvelők örömére négy kontinensen és tucatnyi márkával őszintén és érzékletesen mesélnek az olasz borokról. Működésük sarokköveit elkötelezettségük a borok iránt, a termőföld szeretete és védelme, a hagyományok tisztelete, a biodiverzitás adja, ezeket az értéket adják tovább generációról-generációra.

Legendás fajták legendás bora

A calabrese szőlőfajtát nero d'avola néven is ismerik még. A calabrese név ugyan azt sugallja, hogy Calabriából származik, valójában azonban Szicíliában őshonos. A calabrese szőlőfajta különböző borvidékeken van jelen Olaszországban, más fajtákkal házasítva vagy önálló borként palackozzák. Fajtaborként jellemzően nagy szerkezetű és összetett, hosszú érlelésre is alkalmas. Strukturált, intenzív, harmonikus és meleg bort ad, szilva és cseresznye jegyekkel, néha fűszeres ízekkel.

Bogyója fekete, közepes méretű, elliptikus vagy ovális, közepes vastagságú, viaszos héjú, kékes színű. A fürt közepes méretű, kúpos, szárnyas, gyakran összetett és közepesen tömör, nagy, gömb alakú, egész levéllel, rendszeres és egyenletes terméssel.

A Calabrise 2020 alapanyagát kézzel szüretelik, jellemzően október elején. Hét hónapos, rozsdamentes acéltartályban érlelés után palackozzák a bort, megőrizve a szőlő eredeti gyümölcsösségét.

A Calabrise 2020 sötétvörös, élénk lila árnyalatokkal rendelkezik. Az orrban piros gyümölcsök, fekete cseresznye, szilva és fekete bors komplex aromái jelentkeznek. A korty mély, erdei gyümölcsös hangulattal, extra száraz, kellemes földes, hordós ízek, markáns tanninok. Összetett, izgalmas, boncolgatni való bor, sokáig lehet elemezgetni.