A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A forralt bor milyen borból készül?

Nem is gondolnánk, milyen sokan teszik fel ezt a kérdést nekünk! Márpedig ha kérdeznek, arra illik válaszolni a legjobb tudásunk szerint. Főleg, hogy messze még a tél vége, és a forralt bor szezonja még bőven kitart. A választ pedig nem lehet elégszer elismételni.

A forralt bor alfája és omegája: a jó alapanyag. Ez a legfontosabb dolog, és ez az, amiben nem köthetünk kompromisszumot. Kizárólag jó borból készítsünk forralt bort, máskülönben az eredmény sosem lesz finom. 

A forralt bor készítés bizalomjáték, hiszen a hozzáadott egyéb alapanyagok jelentősen befolyásolhatják a végtermék ízét, s nagyon gyakran csak a másnapi gyomorrontás és fejfájás figyelmeztethet arra, rendszerint már túl későn, hogy baj történt.

Ezért ha nem mi, vagy olyan személy a főzőmester, hogy biztosan tudhatjuk azt, hogy a forralt bor milyen borból készült, nem árt néhány szempontot figyelembe venni. Összegyűjtöttünk néhány tippet, ha választási helyzetbe kerülünk.

 • Válasszunk olyan helyeket, ahol a forralt bort maga a termelő borászat kínálja. Persze ők sem a nagyaranyat nyert küvét fogják felfőzni, valószínűleg egy korábbi évjáratot, beragadt tételt, de ahogy rossz bort, úgy rossz terméket sem fog kínálni
 • Kérjünk kóstolót - ugyan ezt technikailag nehéz kivitelezni, de aki nemcsak könnyű pénzforrásként tekint a forralt borra, biztos lesz benne, hogy később is tőle fogunk vásárolni
 • Nézzük az árakat: éljünk a gyanúperrel, ha irreális árakat látunk. Persze sok szempont alakítja végül a termék eladási árát, de ne felejtsük el, hogy a forralt borok fele víz
 • Vizsgáljuk meg a környezetet: ha koszos, igénytelen pult, dohányzó alkalmazott fogad minket, költsük el máshol a pénzünket
 • Ahol hatalmas, töpörtyű készítésre alkalmas, disznóvágós kondérokban rotyog cucc egész nap, fedő nélkül, ott legyünk gyanakvóak.


Milyen borfajtát használjak fel a forralt borhoz?

A szín szinte teljesen mindegy is! Lehet fehér, rozé vagy vörös. Inkább száraz bort válasszunk, esetleg félszárazat, félédest, de utóbbiak közül is szigorúan csak természetest! Nem kell túlzásokba esni, ne legyen túl drága az alapanyag, hiszen az elkészítés során sok beltartalmi értékét elveszti. Néhány tuti vörösboros receptet itt adtunk közre.

 

Csak borból készülhet a forralt bor?

 • Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Szlovéniában és Szerbiában hasonlóan hazánkhoz vörös vagy fehérborból készítik, szerecsendióval, szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral és naranccsal ízesítik.
 • Brazíliában az európai gyökereknek köszönhetően szintén közkedvelt, itt a vörösborba fahéj rudat és szegfűszeget tesznek, és júniusban fogyasztják (télen ugyebár). Szintén így kedveleki Chilében is, de általában erőteljesebben édesítik. 
 • Bulgáriában meleg borként isszák, egész borsszemek és méz kerülnek a vörösborba, plusz citrom és narancs is, s erre esküsznek a macedónok is. 
 • Lettországban nem esnek kétségbe, ha elfogy a bor, szőlő- vagy ribizlilével helyettesítik. A lengyelek még ennél is tovább mennek, és egyszerűen sört használnak. 
 • A portugálok idősebb madeira és portóit használnak, míg a románok ánizst is előszeretettel használnak. 
 • Végezetül fontos megemlíteni, hogy sok külföldi szentül esküszik arra, hogy a magyar forralt bor kizárólag egri bikavérből készülhet, és Amaretto likőrt kell hozzáadni!