A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A kínaiak már a borospincében vannak

Újabb nagymúltú francia borászat került kínai tulajdonú cégcsoporthoz. A Chateau Bellefont-Belciert egy Peter Kwong nevű nevű kínai üzletember vásárolta meg, s ezzel az egyik legnevesebb bordeaux-i borászat is elvesztette a francia befolyást. A borok értékéből természetesen ez mit sem von le, ahogy attól sem kell félni, hogy gyökeres változás állna be a chateau életében.

Kwong cégének egyébként ez a hetedik hetedik bordeaux-i szőlészete. Egyébként ő volt az első kínai, még 1997-ben, aki szőlőbirtokot vásárolt a legendás bortermelő körzetben. Jelenleg Saint-Emilion község környékén már negyven hektárral rendelkezik. 

A Vinea Transaction nevű, borra szakosodott iroda felmérése szerint kb. 3500 hektárnyi bordeaux-i minőségi szőlőbirtok van már kínai tulajdonban. Az egész régió azért ennél jóval nagyobb, 113 ezer hektáros. De a borgazdaságok külföldi tulajdonosai között messze a kínaiak az elsők, 47 százalékkal. A második, Bordeaux környékén borászatot üzemeltető nemzet Belgium, a belgák a külföldi befektetők 21 százalékát teszik ki - írja a HVG.

Sokat mondó adat egyébként, hogy a bordeaux-i termelők hivatalos szervezetének adatai szerint a legendás francia régióban kb. 2,1 millió hektoliter bort termeltek meg tavaly. És Kínában kb. 620 ezer hektolitert adtak el, vagyis a teljes termés 30 százalékát.

(VIA HVG)

Tartalomhoz tartozó címkék: külföld