A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​A Pannon Borbolt bemutatja: Bock Pince

A Bock Pince a család igazi országos és nemzetközi sikertörténete: Bock József neve mára szétválaszthatatlanul összeforrt Villánnyal. Nemcsak a borvidék, de Magyarország egyik legismertebb borászata az övé, borai kis túlzással az egész világon fellelhetőek. A Bock Pince története a borvidék jelenkorának története is. 

A Bock Pince családi vállalkozás. A családban a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya több évtizedre, sőt évszázadra nyúlik vissza. Az elődök Németországból települtek Magyarországra a 18. században. A család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken, a bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra.

Bock József édesapja halála után, 1981-ben kezdett el önállóan bort készíteni. A szüleitől tanulta meg a munkaszeretetet, amit folyamatosan hasznosított a szőlőben és a pincében is. Ennek a háttérnek köszönhetően első önállóan készített borai már eredményesen szerepeltek a helyi és országos borversenyeken. 

„1981-ben, amikor édesapám meghalt, természetes volt számomra, hogy amit addig megtanultam, azt önállóan, a család segítségével folytatni kell. És ekkor értettem meg, hogy mit jelent a családi birtok, ami a jammertáli fél hektáros szőlővel és présházzal kezdődött és 1850-ben már a családé volt” – emlékszik vissza Bock József a kezdetekre. 

A kilencvenes évek elején már budapesti éttermekbe és szállodákba, valamint kisebb mennyiségben exportra is szállított, az első nemzetközi elismerés az volt, amikor 1994-ben a Vinagora Nemzetközi Borversenyen Champion díjjal jutalmazták az 1991-es évjáratú Bock Cuvée-t, 1997-ben pedig elnyerte az Év bortermelője címet. 

A gyerekek is a szülők által kitaposott útra léptek, így ma már mindannyian a családi vállalkozásban tevékenykednek, a Bock márka mögött jelenleg a család két generációja képviselteti magát.

A borászat pincéjének építése 1994-ben kezdődött el, de 2012-ig újabb beruházásokra került sor, ami során a bor feldolgozására és tárolására több „terempince”, egy feldolgozó, két pinceág (egy 30 és egy 100 méteres), valamint egy körpince is épült. Bővült a tárolási kapacitás: jelenleg 1400 barrik hordó, valamint 2300 hl tárolására alkalmas acéltartály áll rendelkezésre.

A pincében található egy a különleges kialakítású körpince, másnéven 70 000 bontott téglából kirakott,10 méter mélyen fekvő, 6 boltíves Bock Kápolna. Különleges akusztikája, fénytechnikája és hangulata révén kiváló helyszíne koncerteknek, esküvői szertartásoknak.

A Bock Pince jelenleg 80 hektár saját és még 70 hektár integrált területen gazdálkodik. Területeik a Villányi borvidék legjobb dűlőiben vannak: Ördögárok, Jammertál, Fekete-hegy, Bocor, Kopár-dűlő, melyeken főként vörös szőlőfajták teremnek.

A borok mellet a borászat különböző szőlőmag termékeket is készít. A szőlőmag a borkészítés egyik leghasznosabb mellékterméke, amiből pincékben Bock Szőlőmag Étolaj és Bock Kékszőlőmag Mikroőrlemény készül. Ezek a termékek nem csak az ízük remek, hanem a rendkívül jó hatásúak az emberi szervezetre. 

A 2016-os kékfrankosban fűszerek és meggy van minden mennyiségben, mintha hordóba szüretelt gyümölcsfa lenne. Kortyban élénk savak, mocorog is még, némi piros paprika is van benne. Bográcsozás mellé szinte kötelező!