A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Bodor Borászat


A Bodor Borászat a Villányi borvidéken, Diósviszlónál gazdálkodik tizenhárom hektárnyi szőlőterületen. Vezetője Bodor Bence, aki kétezres évek elején a Nagydomb-dűlő déli lejtőjén, egy kiváló adottságai miatt méltán irigyelt, egybefüggő területen telepítette a pincészet alapját jelentő szőlőt. 

„A szőlőtermesztésben és a borkészítésben is a személyes kötődést és a minőséget választom a mennyiség helyett. Mások ezt kézműves borászatnak hívják. Én az egyetlen lehetséges útnak tartom, amivel élő, egyedi borok készülhetnek. A bornak ugyanis lelke van” – jelenti ki nagyon határoz Bodor Bence, hogy nagyon konkrét elképzelései vannak a borkészítésről. 

Az ültetvényen cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos, merlot és pinot noir található, amit kevés vegyszerrel gondoznak, és a bor készítésénél is a kézműves borászat alapelveit tartják szem előtt. A termésnek azt a részét, amiből nem Bodor bor készül, villányi pincészetek vásárolják meg: a saját bor mennyisége azonban évről-évre nő.

Bodor Pence élete első traminijét 9 évesen derítette édesapja borászatában. Azon szerencsések közé tartozik, akik már gyerekkorukban tudják, mivel akarnak foglalkozni, és ebben a környezetük is támogatja őket. A családi borászatban elsajátított gyakorlati tudás mellé a Szent István Egyetemen szerezte meg a szükséges elméleti alapokat, így kezdte felépíteni a saját szőlészetét és borászatát azon a vidéken, „ahol elsőként érik a cukorborsó – mert úgy tartják a régi öregek, hogy ott a legjobb a szőlő termése. 1999 decemberében jártam először a villányi borvidék nyugati részén, a diósviszlói szőlőhegyen. Lenéztem a Nagydomb-dűlő déli lejtőjén, és azonnal tudtam, hogy ezt a helyet kerestem” – mesél a kezdetekről a borász. 

A kötődést jelzi, hogy a hegy lábánál lakik, ügyel arra, hogy a szezonális szőlőmunkák idején túl is naponta figyelje az ültetvény hogylétét, hogy a lehető legkevesebb vegyszerrel gondoskodjon a növényvédelemről, örülhessen a tőkék fejlődésének, vagy éppen aggódjon az UV-sugárzás, a szárazság vagy egy esetleges jégeső miatt. 

De nem megy szomszédba a probléma megoldásért sem, „két kézzel és olykor rafinált ötletekkel helyettesítem azokat a megoldásokat, amiket a nagy borászatok számára a drága technikai berendezések biztosítanak. Készítettem már musthűtő, -fűtő berendezést, szénsav túlnyomással működő fejtőgépet, de magam szerelem a gazdasági gépeket”.

Azt a kevés szabadidőt, amit a szőlő és a bor enged, azt is olyan hobbiknak szenteli, amiket előbb-utóbb kapcsolni tud a hivatásához. Legutóbb egy quadrocopter modellt épített, amivel légi felvételeket készíthet az ültetvényeiről. 

A 2013-as Bodor cabernet franc fűszerpaprika és kökény szörp: csipkelődős sav, erdei bogyós gyümölcsök. Korrekt és tiszta munka, nemcsak fajtajelleges borként állja meg a helyét, de az sem fog csalódni, aki az átlagtól eltérő cabernet franc-t keres magának!

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin borászat