A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Bodri Pincészet

Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok. Az egykori kis pincészet az elmúlt években igazi borturisztikai komplexummá vált, hiszen mára borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal, szinte külön kis települést alkotva a völgyben.

 A Bodri család történetében a szőlő szeretete és a szőlőművelés generációkat ível át, jelenleg is három generáció munkálkodik azon, hogy a Bodri Birtokon minden óramű pontossággal működjön.  A birtok építéséhez húsz évvel ezelőtt láttak hozzá az akkor még egész más arcát mutató Faluhelyen, mely egy ligetes, erdős terület volt, elhanyagolt szőlőkkel, romos tanyákkal, kertekkel. Az első 5 hektár szőlőt 2001-ben telepítették, ez nemsokára 11 hektárra növekedett. A régi pince 2002-ben épült, míg 2003-ban a feldolgozó és az épület, ahol ma az Optimus Étterem működik. A nagy pince 2008-2011 között épült meg.

A birtok felépítése során arra törekedtek, hogy a szekszárdi tájba, Szekszárd tradícióihoz szervesen illeszkedjen a birtok. A 100 hektáros birtokon nem csupán bor- és gasztroélményeket kívántak nyújtani a turistáknak, és a pihenni vágyókról sem feledkeztek meg. A “szőlőhegyi romantika” jegyében több vendégszobát, apartmant is kialakítottak. 

300 négyzetméteres érlelő pincéjük 80.000 tégla felhasználásával készült 2002-ben. Ez az ág a nagyközönség számára csak pincetúrák alkalmával tekinthető meg, hiszen itt történik a prémium tételek érlelése, a titkos pinceágban pedig bortrezorokat működtetnek. Az 1800 négyzetméteres alapterületű pince mintegy félmillió nagyméretű, rusztikus téglából épült. A belső teret tizenkét kupola teszi változatossá, ezek belmagassága-szélessége hét méter. Az egész komplexum mélyen be van süllyesztve a löszhegybe, külső magassága a régi pince magasságához illeszkedik. 

A birtokon a technológiai borok adják a termelés nagy részét, melyekből a rozé, a Bodrikutya és a Civilis a legnépszerűbbek. A komolyabb tételek közül a Faluhely-sorozatot kell megemlíteni. Ebből kétféle fehér van forgalomban, egy sauvignon blanc és egy rizling alapú fehér küvé, valamint készül egy vörös házasítás, egy bikavér, illetve többféle fajtabor - kadarka, pinot noir, merlot, kékfrankos és cabernet franc - is, amikor az évjárat és a minőség megengedi. A birtok prémium tétele az Optimus Cuvée, amely egy bordeaux-i házasítás, valamint vannak szelektált borok - kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon - a Gurovica dűlőből is. 

2017-es sauvignon blanc igazi illatbomba, bontás után vágott fű, egres és bodza minden mennyiségben. Pohárban lobogó savak, friss, éles és pezsdítő arcát mutatja meg. Jól behűtve kifejezetten hűsítő, mégha ezzel néhány illatjegyet be is áldozunk. De hát nyár van, használjuk ki!