A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Cseri Pincészet

Létezik egy kis borászat a Pannonhalmi borvidék szívében, ahol egyedi panorámával, családias, baráti hangulattal és persze nem utolsósorban kitűnő borokkal várják a látogatót. A Cseri Pincészet hamar a gourmet éttermek kedvenc beszállítójává vált annak ellenére, hogy ők a borvidék legfiatalabb tagjai.

A borászatot Cseri Norbert alapította 2010-ben, s először egyedül készítette a borokat. Most már a fia, Barnabás is végzett szőlész-borász mérnök, s csatlakozott a családi borászathoz. A pince központja a nyúli Benti dűlőben található. A közel 200 éves épület összekapcsolódik az épület mögött elhelyezkedő, homokkőbe vájt, részben kiboltozott ötven méter hosszú pincével. 

A többszáz éves pince 40 évig üresen állva várta új tulajdonosait, mert a TSZ időszakban a borfeldolgozóhoz tartozó területeket és szőlőket elvették, a valaha virágzó birtok enyészetté vált. A kiváló klímájú pincében már csak a dongájukat vesztett hordóabroncsok emlékeztettek a régi időkre.  A borászat emblémája ezért lett a főnix madár, jelképezve, hogy a borászat hamvaiból éled újra.

És ezt a feltámadást nem csak jelképesen kell érteni. Következetes és szívós munkával a családi borászat alig tíz év alatt tényezővé vált a borvidéken. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a borkészítéshez, a szőlőhöz és boroz való tiszteletteljes szeretetük és ragaszkodásuk tényleg minden korty borukban érezhető.

Mert a Cseri család a magas minőség mellett elkötelezett, kézi szürettel, kíméletes feldolgozással, reduktív technológiával és hordós érleléssel készítik egyedi ízvilágú boraikat. A jelenleg tíz hektáron termelt rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc, fűszeres tramini, merlot, cabernet franc és kékfrankos amellett, hogy fajtaborokat ad, a házasítások alapanyaga is. 

A tényői Öreghegyen található dűlőről válogatták a 2015-ös sauvignon blanc-jukhoz az alapanyagot. Sűrű, kemény alapanyag, a fahordós érlelés is elbírta. A bodzás, egreses illatok mellett némi déli gyümölcs és vanília is felbukkan. Aztán a kortyban már élénk savak, de el is férnek bőven, nem kell attól tartanunk, hogy túlnőnének a boron. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek borászat cseri