A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Frittmann Borászat

A Frittmann Borászat mintegy 700.000 palack bort készít évente, több mint 25 féle borból épül fel a kínálatuk. Hatvan hektáros szőlőültetvényüket generációk óta maguk művelik: mintegy 40 éve borászkodik a család Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban, az ország legnagyobb borvidékén. 

Mivel a legfiatalabb generáció sem fordult el a hagyományoktól, a két legifjabb fiú is bekapcsolódott a borászat mindennapi életébe, így az egész család szerepet vállal a borászat életében. 

A szülőktől örökölt családi birtokuk bővítésével jelentős borászattá nőtték ki magukat. Az egyik nagy szakmai elismerés volt, hogy alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” címet 2007-ben, majd 2015-ben az Év Pincészete díjat is elnyerte a borászat. Népszerű boraik mellett gyöngyöző borban, pezsgőben és szőlő-, illetve törkölypálinkában is nagyon otthon vannak. Ehhez alapanyagként a térség kiemelt minőségű szőlőfajtáival dolgoznak.

A családi borászat története több évtizedre nyúlik vissza: a Frittmann Borászat élén két jól ismert borász, István és János áll tulajdonosként és ügyvezetőként. A családi munkamegosztás szerint a szőlészetért az idősebb testvér István felel, aki a palackozót és a logisztikát is felügyeli. János irányítja a borászatot, a kereskedelmet, illetve a marketinget is felügyeli: de munkába a borász végzettségű fiaikat is bevonják. A két fiatal fiú megosztva végzi a borok készítését az anyagbeszerzések lebonyolítását, a kiszállítások ütemezését és a termeléssel való összehangolást, illetve a borkóstolókba, kóstoltatásokba segítenek be.

A családias jelleghez szorosan hozzátartozik, hogy az Eötvös utcai borászat udvarába betérő látogatót valahogy mindig egy családtag fogadja ma is, hiszen a család két ága ezen az ősi birtokon lakik szimbiózisban a borászati vállalkozással. A számtalan elfoglaltság mellett mindig van valaki, aki az alkalmazottak mellett jelen van, fogad, tájékoztat, bort kínál, vendégül lát. 

A 2017-es tipikus irsai olivér, könnyed, friss, fröccsbe is kiváló. Friss csemegeszőlős illat, kiugrik a pohárból. Zamatban ropogós zöldalma, jó savakkal. Divatos, citromos, narancsos lecsengés: bármikor, bárkinek.

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin frittmann borászat