A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​A Pannon Borbolt bemutatja: Günzer Tamás Pincészete

Günzer Tamás nagyon tudatosan, odaadó munkával és lépésről-lépésre építette fel borászatát Villányban. Nem az elsők között indult, a kilencvenes évek végén, a villányi borkészítés egyik csúcsidőszakában palackozta első borát.  Az erős mezőnyben is nagyon hamar kikövetelte magának boraival a szakma elismerését, a fogyasztók pedig szinte rögtön megszerették a fiatal borászatot.

“Gyerekkorom óta, és mind a mai napig megannyi vegyes érzés fogadott a borászatunk kiépítése közben, de egyet soha nem feledtem: azt hogy ki vagyok és honnan jöttem. Megtanultam megbecsülni a  kemény munkát, a kitartást, a precizitást, a családom szeretetét, a munkatársaim hajlandóságát, a barátaim kedvességét, a nagy borászok tanácsait” - árulja, hogy miben látja sikerének titkát Günzer Tamás. 

A szőlőhöz való kötődést Palkonyán szívta magába, s a kapcsolatot akkor szentesítették, amikor édesapjától egy kis területet kapott. Ekkor kezdte el a borászkodást, ennek állít emléket a Mátyás Reserved, a pincészet egyik prémium vörösbora. Az első palack letöltését követően 2002-ben már 5 hektáron gazdálkodott, 2007-ben 17-en, de az egyik nagy áttörést 2011 jelentette: ekkor épült meg méreteiben is minden modern borászati technológiával rendelkező feldolgozó- központjuk, s a szőlőterületük is 45 hektárra nőtt. 

Ma már szinte az összes híres villányi dűlőben ott vannak, szüretelnek az Ördögárok mellett a Bocor- és Kopár dűlőkből, a Jammertálból és a Csillagvölgyből is. A borászat pedig amellett, hogy igazi családi vállalkozás, mostanra több generációs is: a Günzer gyerekek is tevékenyen részt vesznek a feladatok ellátásában. 

A borászatnak van saját vendéglátóhelye a villányi pincesoron, így rendszerint komplett szolgáltatást nyújtanak a hozzájuk érkezőknek. Fajtaboraik és házasításaik rendre ott vannak a legrangosabb borversenyek élbolyában, de nemcsak a nehéz terepen mozognak magabiztosan: gyöngyöző és rozé boraik kedveltek vásárlóik körében, a Mont Blanc fehér házasításuk is évről-évre szépen képviseli az illatosabb vonalat. 

A 2015-ös Stílust mi azért szeretjük, mert a komoly fajták ellenére is könnyed, mégis komplex, rendkívül tartalmas bor tud maradni. Cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, kékfrankos és merlot házasítása, inkább gyümölcsösebb, mint lekváros, a hordójegyek szépen és elegánsan simulnak bele, nem akarják széterőszakolni. 

Tartalomhoz tartozó címkék: villány borászat