A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​A Pannon Borbolt bemutatja: Harsányi Pincészet

A Harsányi Pincészet területei Tokaj-Hegyalja keleti részén fekszenek, közvetlenül az ország egyik legszebb kirándulóhelye, a Megyer-hegyi Tengerszem alatt. A gyönyörű, kivételes környezet és a tokaji adottságok persze nem lennének elegendőek a nagy borok készítéséhez, ha nem kísérné alázat, irigylésre méltó szakmai ismeret, elkötelezettség és hit a magyar borokban.

„A kézművesség nálunk nem csak a szőlőben van jelen. A természetességre való törekvés a pincében is legfőbb irányelvünk, melyet a tradíciók és korszerűség ötvözésével egészítünk ki” – így az egyik legfontosabb filozófia. 

A Harsányi-birtok különlegessége, hogy a Rákosi-korszak kivételével 163 éve családi tulajdonban van. A szőlőterület magját 1850-ben a jelenlegi tulajdonos, Harsányi Gábor szépapja, Rick Jakab vásárolta, aki Sárospatak első patikájának alapítója volt.

Az igazi virágzás aztán a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát – családi nevén a „Cirókát”. Ezt törte aztán derékba a 2. világháború, melyet a Rákosi korszakban deportálás, teljes birtok elkobzás követett. A kárpótlás során az eredeti szőlőbirtok nagy része visszakerült a család tulajdonába, de a fő cél még ekkor is elsősorban a családi hagyományok folytatása volt.

Édesapja nyugdíjba vonulásával Harsányi Gábor vette át a birtok ügyeit. A borászat átvételével új korszakot nyitott a pincészet történetében. Kilépve a családi keretek közül, bővítette a birtok méretét, és áttért a legkorszerűbb szőlőművelési- és borászati technológiák alkalmazására. A minőségi, kézműves borászat elkötelezett híveként munkája jól ötvözi a hagyományokat, a modernitást és a szakértelmet.

Szőlőterületeik a Tokaji borvidéken, Sárospatak mellett találhatóak, a Kútpatka, a Királyhegy, a Megyer és a Ciróka dűlőkben. Közel 9 hektárnyi termőterületen dolgoznak, főleg hagyományos tokaji szőlő fajtákkal - furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel. A borokat már a fajták jellegzetességeinek és egyedi tulajdonságaiknak megfelelően gondozzák. 

A 2016-os sárgamuskotály a reduktív vonalat erősíti, illatában szőlővirág, frissen préselt szőlőlé. Aztán ízben a sav és cukor örömteli egyensúlyának örülhet a borfogyasztó. Nagyon itatja magát, veszélyesen behízelgő, szép lecsengéssel.