A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Heumann Pincészet

Evelyne és Erhard Heumann-t különleges szeretet fűzi a borhoz. A svájci-német házaspár 1995-ben vásárolt meg egy akkor 40 éves kékoportó ültetvényt a Villányi borvidéken, ez lett a pincészetük alapköve.

„A bor a szenvedélyünk és a hivatásunk, a minőség pedig a legfőbb alapelvünk. E hitvallás alapján kísérjük végig a szőlőt, amíg az borrá alakul, majd palackozva a polcokra kerül” – szól a házaspár filozófiája. „Célunk, hogy csúcsminőségű borokat kínáljunk megfizethető áron, a svájci minőségi precizitás és a Villány – Siklós terroir adottságainak párosításával.” 

A számos hazai és nemzetközi díj ékes bizonyítéka annak, hogy jó irányba haladnak.  Míg eleinte csak szabadidős elfoglaltságként tekintettek a szőlőművelésre, az évek előre haladtával egyre nőtt a megtermelt mennyiség. Szinte természetes volt, hogy professzionális bortermelésbe kezdenek.

Lépésről-lépésre újratelepítették a szőlőt, borospincét építettek, amit felszereltek a szükséges eszközökkel. A borvidéken található tízhektárnyi szőlőterületük java kiváló fekvéssel büszkélkedhet. Birtokaik Siklóson és a Villányi-hegység nyugati oldalának déli dűlőiben találhatók. A talaj többségében löszös, részben agyagos, de különböző arányokban mészkő és dolomit is megtalálható benne. A klíma mediterrán-kontinentális, azaz hideg a tél, de viszonylag forró a nyár.

A borvidék terroirja elsősorban a vörös fajták optimális érésének kedvez. Különösen a kékfrankosnak és a cabernet franc-nak, amelyek a Villányi borvidéken kiváló borokat adnak. A magas minőség elérése érdekében a hozamot tudatosan alacsonyan tartják. A vörös fajtáknál legfeljebb 1-1,5 kg tőketerhelést alkalmaznak, ami hektáronként 30-40 hektolitert jelent, ezzel bőven teljesítik a DHC által előírt 60 hl/ha követelményszintet. A fehér fajtáknál is ennek megfelelően korlátozzák a hozamot.

A fehérborok és a rozé saválló acéltartályokban reduktív eljárással készülnek. A vörösborok - a fajtának megfelelően - ellenőrzött körülmények között, 28-30 fok között erjednek. A malolaktikus erjedés szintén az acéltartályokban megy végbe. A vörösborok 12-14 hónapot érnek 225 illetve 500 literes barrik hordókban. Bizonyos szőlőfajtáknál (kékfrankos, merlot, syrah) egyre inkább áttérnek a nagyobb hordókra, hogy megőrizzék a gyümölcsösségüket. A fás hangsúly elkerülése érdekében többnyire harmad- negyedtöltésű barrique hordókat használnak.

A 2017-es rozéban kellemes piros gyümölcsök vannak, ízben intenzív, meglehetősen divatos. Illatban paprika, cseresznye, tartják a savak, klasszikus rozé a nagykönyvből!

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin villány borászat