A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Holdvölgy Pincészet

A Tokaji borvidék egyik legfiatalabb, de annál meghatározóbb borászata a Holdvölgy. A 26 hektáros pincészet Mád legértékesebb dűlőiről szüretel rendkívüli törődéssel, küldetésük pedig, hogy „500 évvel a legendás bor születése után a Holdvölgy felelősséggel kívánja tovább gondozni a Tokaj-Álmot”.

Az egész Holdvölgy birtok egy születésnapi ajándékból született meg. Az alapító, Demko Pascal édesanyja francia származású, édesapja mezőzombori. Még az anya lepte meg a férjét fél hektár tokaji szőlőterülettel Mádon, a Dorgó tetőn. A család ide járt szüretelni, zöldmunkázni és volt egy borász, aki a szőlőjükből bort készített. Pascal beleszeretett a mádi köveken termett szőlő és a borok különleges ízvilágába, a borvidék egyediségébe. Egy egységes, csak prémium borokat készítő, mádi területeken gazdálkodó pincészet álmát kezdte el dédelgetni. 

A terveket tettek követték, s a kilencvenes évek végén meg is kezdődtek a szőlőterület-felvásárlások. Abban az időben már nem lehetett egybefüggő nagy területet venni úgy, hogy annak minden része történelmileg klasszifikált első osztályú dűlőkben legyen. 

„Így alakult ki, hogy mára 7 dűlőben 21 parcellán gazdálkodunk. Ez az elszórtság nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kellő szakértelemmel, és odafigyeléssel minden évjáratban megtaláljuk ültetvényünkön az adott évjárat esszenciáját, hol édes, hol száraz bor formájában” – árulják el a pincészetben, hogyan tudják maximálisan kihasználni az adottságaikat. 

A Tokaji borvidéken 6 kiemelt szőlőfajtával dolgoznak: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kabar és kövérszőlő. Az utóbbi háromról még a hivatalos nyilatkozatokban is hajlamosak megfeledkezni. A Holdvölgynél mind a 6 fajtát termesztik, megfigyelik és értékelik. 

A borászat nagyon tudatosan készült a hazai mellett a nemzetközi vonalra, így ma leginkább Franciaország, Anglia, Szingapúr, Hong Kong és Thaiföld az irányvonal. Egyik legerősebb piacuk Anglia, ahol egy olyan nagykereskedő találta meg boraikban az egyediséget, aki többek között a királyi családnak is beszállít, és Tokajból csak a Holdvölgy borokkal foglalkozik. Ha a királynőnek tokaji borhoz van kedve, akkor a 2006 utáni évjáratokból nagy valószínűséggel Holdvölgyet fogyaszt.

A Holdvölgy világa a „föld alatt” is varázslatos. Az 1830 méteres pincerendszerből 800 métert újítottak fel. Burkolatcsere, mélyítés is volt és vízelvezető rendszer épült. 1955-ig 9 különálló pince volt itt, grófok, bárók pincéi: az Andrássy, Csáky, Károlyi családok birtokolták az egyes pinceágakat. Ezeket az ötvenes években a tokaji kombinát nyitotta egybe, majd a Disznókő Pincészet, és végül a 2000-es évek elején a Holdvölgy vásárolta meg. A pincében állandó 98 %-os páratartalom és 12 fok van, ami nem csak a hordós érleléshez, hanem az édes borok palackos érleléséhez is kiváló környezet. 
 
A Holdvölgynél a fajtaborok 100%-ban azt a szőlőt tartalmazzák, ami a címkére van írva. Ha furmint, akkor az 100% furmint, ami az évjárat és termőhely tökéletes lenyomata. Nem használják ki a bortörvény által megengedett 15%-ot más fajta házasításával, mert a Holdvölgy filozófiába nem illik bele. „Tisztaság, hitelesség, következetesség - ezek a mi jelszavaink” – vallják a Holdvölgynél. 

A 2015-ös Vision furmint, hárslevelű és kabar száraz formációja, mely tökéletesen elegáns bemutatója a tokaji példás tételeknek. Rendkívül gazdag és ásványos, körtés, mézes, citrusossággal. Kétségtelenül stílusos, van tartása, a mineralitás és hordó szép párost alkotnak.