A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​A Pannon Borbolt bemutatja: Jeruzalem Ormož – Szlovénia

A Puklavec család, a Jeruzalem Ormož tulajdonosainak kötődése a szőlőhöz, szeretet a borokhoz 1934-ben kezdődött. Martin Puklavecnek volt egy álma: megcsinálni a legfinomabb borokat - közösen.  Ez a cél lebeg a mai napig a család mai generációjának tagjai előtt, és a hit a kemény munkában, a szenvedély tisztelete és az elkötelezettség a minőség mellett. 

A kezdetekről itt olvashat.

Matin Puklavec halála után negyven év telt el, míg a család visszatért a borászatba. 2009-ben ugyanis Martin fia, Vladimir Puklavec visszavásárolta családi tulajdonba az egykori szőlőültetvényeket, és a régi pincéket is. Azonban nem felejtette el apja örökségét sem: a borvidék újbóli felvirágoztatását továbbra is a helyi szövetkezeten keresztül, az itt élő borkészítőkkel közösen képzelte el. 

„Folytatjuk a családi hagyományt, hogy a legjobb minőségű borokat készítsük el a világ egyik legjobb borvidékén” – magyarázza Vladimir Puklavec. Nem titkolt céljuk, hogy a Ljutomer-Ormožt felrajzolják vastag betűkkel a világ bortérképére. Ennek érdekében nagy figyelmet fordítanak arra, hogy boraikkal a nemzetközi borpiacon, így most már Magyarországon is jelen legyenek. Export mennyiségüket tekintve már így is Szlovénia első számú borexportőrének számítanak. 

A család a legjelentősebb pincészetet viszi a borvidéken. 650 hektár saját szőlőültetvényük mellett vezető szerepet töltenek be a szövetkezetben, aminek 450 hektárján 400 bortermelő osztozik meg. A kor szellemének megfelelően a szövetkezeti rendszert is megreformálták. Ez azt jelenti, hogy a Puklavec család ma mint kereskedőház felvásárolja a szőlőt a szőlőtermesztőktől, akik kilónként átlagosan 60 százalékkal többet keresnek így a megtermelt gyümölcsön a korábbiakhoz képest. Viszont elemi érdekük, hogy növeljék a minőséget: ha a szőlőjük nem éri el a kívánt minőséget, visszautasíthatják a felvásárlást. Korábban ez elképzelhetetlen volt. Ennek következtében általánosan javult a megtermelt szőlő minősége, s miközben a hozamkorlátozás miatt kevesebb szőlő marad a fürtökön, a felvásárlási árak is jóval magasabbak lettek. 

Bár a kapacitás jóval nagyobb, a borászat nem nagyon megy az évi 5 millió liter fölé. Emögött azonban szigorú megfontolások vannak. Míg 650 hektárról szüretelik a saját szőlőt, összesen 2000 hektár szőlő van a birtokukban. A termelés visszafogásával megengedhetik maguknak, hogy jelentősen befolyásolják a borvidékről mutatott képet: az elkészített borok alapján. Tudatosan törekednek ugyanis arra, hogy a  folyóborok arányát és mennyiségét alacsonyan tartsák a prémium borokhoz képest. 

Nagyon sok kivételesen jó bor készül a pincészetnél, de a 2017-es sauvignon blanc az egyik legerősebb munkájuk. Tipikus, fajtajelleges illat jön fűszerekkel, sok frissen vágott fűvel, almával és citrusokkal: na meg a bodzavirág sem maradhat el. Ízben szép és kedves, hosszú lecsengéssel, határozott savakkal és maracujával. Bármilyen körülmények között!