A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Krauthaker Pincészet

A Krauthaker Pincészet nemcsak a Kutjevo-i borvidék, de egész Horvátország egyik legikonikusabb borászata. Boraikat a horvát és nemzetközi szakma is a legjobbak között tartja számon. Munkásságuk élő példája annak, hogyan lehet egy szőlőfajta és egy táj jellegzetességeit palackba a zárni. Nem véletlen, hogy mindig kivételes alkalom egy Krauthaker bor felbontása!

A pincészetet azok közé a borászatok közé tartozik, amiket messzemenően meghatároz a tulajdonosuk. Vlado Krauthaker pedig nemcsak szuggesztív személyiség, de elkötelezett borász szakember is, aki valóban arra született, hogy élő gondozója legyen Kutjevo borkészítési hagyományainak.  

A Kutjevo-i borvidék a Krndija déli lejtőin terül el. A szőlőtermő területek itt átlagosan 2-300 méteres magasságban vannak, míg a szőlőt évente 5-800 mm csapadék öntözi. A klíma, a terroir és az időjárás különösen kiváló adottságokat biztosít a borkészítésre. Mi sem jelszerűbb annál, hogy a borvidék az északi szélességi fok 45,3 fokán helyezkedik el, ami egész pontosan megegyezik a világ leghíresebb borvidékeinek fekvésével: Piemont, Rhone völgye és persze Bordeaux. A környék a régészeti leletek tanúsága szerint már a római kor előtt lakott volt, de a borkészítés bizonyítottan a 13. század hajnalára tehető, s a környékre települt ciszterci rendi szerzetesek honosították meg. 

A borászat 1992-es alapításakor egy hektárról indulva növekedett mára csaknem negyven hektárosra a saját szőlőültetvény mérete, de több terület gondozásában is részt vesznek. A környezetbarát gazdálkodás mellett a természetesen az olaszrizling határozza meg leginkább az ültetvények arculatát.

A pincészet ültetvényei a borvidéken belül több helyen találhatóak, annak megfelelően, hogy az évtizedek alatt megtapasztalták, melyik dűlőben milyen borok születnek, milyen jellegzetességek domborodnak ki. A pincészet több mint kéttucat borból álló szortimentjében ezért nagy hangsúlyt kapnak a termőhely szerinti szelekciók, melyek összekóstolva szépen megmutatják az aromák, a terroir sokszínűségét. 

A borokat acéltartályokban vagy tölgyfa hordókban érlelik. A vörösborokat rendszerint hagyományos eljárással készítik, a legkiválóbbak szlavón tölgyfából készült hordókan érlelődhetnek szinte a tökéletes állapotig. 

A pincészet egyik védjegye ez a sokszínűség, mely kifejezetten látható az olaszrizlingeknél: a különböző területekről különböző érettségi fokban szüretelt szőlőből reduktív borok éppúgy készülnek, mint összetett hordós érlelésű fehérek, s persze édes borok is. 

A 2016-os Mitrovac Grasevina az egyik legékesebb bizonyítéka a Krauthaker-borok zsenialitásának. Komplex, érett alapanyagú, komoly testű grasevina. Egzotikus fűszeresség, maradékcukros édeskésebb illat és íz. Özönlenek belőle a gyümölcsök, körte, birs, sárgadinnye. Izgalmasan krémes és sűrű. Kivételes bor!

Tartalomhoz tartozó címkék: borászat krauthaker