A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Lajvér Pincészet

A Lajvér Borbirtok, az egyik legfiatalabb szekszárdi borászat fokozatosan építkezik, de már most látni, hogy milyen helyet fog elfoglalni a borvidék életében.

„A legnemesebb szekszárdi hagyományokat ötvözzük a legmodernebb technológiák kínálta lehetőségekkel” – vallják filozófiájukról a Lajvér Borháznál. „Tesszük mindezt szenvedéllyel és hittel, kompromisszumok nélkül, azzal a szándékkal, hogy egyre közelebb kerüljünk a tökéletes borhoz.”

A borbirtok Szálkán, a Szekszárdi borvidék szívében található. A borászat 26 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkezik, melyen nagy tőkesűrűség mellett alacsony hozamokkal biztosítják boraik kivételes minőségét. Területeik négy hosszú táblára és kilenc teraszra oszthatók. Ilyen kivételes adottságok mellett sikerült ideális termőhelyet találni a legkülönbözőbb szőlőfajtáknak.

Tizenkét szőlőfajtát telepítettek: rajnai rizling, olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres, kadarka, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon és syrah. A fajtaválasztáskor a minőség maximalizálását tartották szem előtt, az adott terület adottságait legjobban hasznosító alanyok, fajták, klónok megfelelő kombinációját hozták létre. 

A huszonöt hektáron fekvő, harminc művelt terasz páratlan változatosságot biztosít a borászatnak. Például a Lajvér-patak völgyének alsó és felső teraszai között több foknyi hőmérséklet különbség mérhető az év bármely szakában, a talaj víztartalma is hasonló változatosságot mutat. A borászat kihasználja a természet adta lehetőségeket, a feldolgozó harminc méter mélyen a földbe süllyesztve hasznosítja a Föld gravitációs energiáját és hőtároló képességét.

Az már az építészeti koncepció meghatározásakor lényeges volt, hogy a tájba megfelelően illeszkedő épületek látványukban is eltérjenek egy puszta mezőgazdasági üzemtől és kifejezzék a tulajdonosok modern szemléletét. Egy olyan látványborászatot hoztak létre, ahol a látogatók és borkedvelők a borkészítés mellett színvonalas kulturális és gasztronómiai élményekkel is gazdagodhatnak. Ezt a célt kiszolgálva nyitották meg nemrég a Lajvér Borbisztrót, amely már látványában is jól tükrözi a modern technológia és a hagyományos étterem egyensúlyát.

De hogy egy konkrét borról is szóljunk! A Lajvér Merlot erdei gyümölcsök, hordófűszerek, becsalogató illatok hadaival indít. De kortyban már tovább gazdagodik szilvával, szederrel, kompóttal, tannin és savak simulnak össze, csak puha, bársonyos korty marad ott. 

Tartalomhoz tartozó címkék: borászat lajvér