A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Lisicza Borház

A Lisicza Borház az egyik legfontosabb családi borászat a Pécsi borvidéken. A borvidék szívében, Pécsett és környező településeken található szőlőültetvényeikről könnyedebb fehérborok éppúgy palackba kerülnek, mint a komolyabb vörös tételek. Ráadásul a zászlósbor cirfandli is előkelő helyet foglal el a pincészet szortimentjében.

„Családi borászatunk története egészen az 1800-as évek második feléig nyúlik vissza, ekkor kezdett édesanyám családja, a Mérey család szőlőt telepíteni máig meglévő helesfai területeinkre” – avat be Lisicza Sándor a családi legendáriumba. „Pincénket, illetve présházunkat 1906-ban vásároltuk, mely jelenleg is borászatunk központja. Ekkoriban Helesfán, Kővágószőlősön és Cserkúton területek el szőlőültetvényeink, amelyeket a második világháború után államosítottak, majd az ültetvények kivágásra kerültek. 1998-ban édesapám, Lisicza István vezetésével megkezdődött az újratelepítés, a régi pince felújítása és egy modern borászati üzem kialakítása.”

Jelenleg a családi birtokot testvérével, Lisicza Istvánnal közösen irányítják. Az ültetvény gazdag fajtaválasztékában helyet kapott a klasszikus világfajták és a hagyományos magyar fajták mellett a borvidék különlegessége, a cirfandli is. Így épült fel jelenlegi kínálat, amelyben a borkedvelők mind a reduktív és hordós érlelésű fehérborokat, mind a barrikolt bordeaux-i fajtákat is megízlelhetik. 

„Megannyi kísérletezés eredményeképpen Édesapánkkal célul tűztük ki magunk elé, hogy ezen a különleges borvidéken megtaláljuk azokat a szőlőfajtákat, felderítsük azokat a borkészítési metódusokat, amelyek méltóképpen bemutatják termőhelyünk lehetőségeit, különleges adottságait” – így a hitvallás. 

A Lisicza Ravasz Vörös 2016 könnyed, jóívásű vörös házasítás. Illatában meggy és fűszerek, ízében még lobogó savak, gyümölcsök: cseresznye és ribizke is. Nem kell szerénykedni, nyugodtan lehet belőle több pohárral is elfogyasztani!

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin borászat lisicza