A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Mészáros Borház

Mészáros Pál az egyik ikonikus alakja a Szekszárdi borvidéknek. Hosszú évtizedek alatt építette fel szakmai hírnevét, boraival jó eséllyel mindenki találkozott már, aki szekszárdi bort rendelt egy étteremben. A nagy borokhoz éppolyan természetességgel nyúlnak, mint könnyedebb kategóriákhoz, a kötödésüknek a régi magyar fajtákhoz pedig óriási eredményeket köszönhetünk.

Mészáros Pál munkásságát a Magyar Bor Akadémia az Év bortermelője díjjal ismerte el 2016-ban. Pincészete pedig a "Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka" címet ugyanabban az évben, mivel az Év Pincészetévé 2012-ben már megválasztotta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. 

„Dédapámig tudok visszaemlékezni, bár a nagyszüleim, szüleim is, mindenki szőlővel, borral foglalkozott. Dédapám volt a legsikeresebb, ő már akkor 3-4-szer átjáratta a szőlőt, válogatásborokat készített. Sőt, volt olyan darálója, ami bogyózott is. Dédapám jó borász és szőlész is volt. Hegybíró is volt,ezért a nagyanyámat úgy anyakönyvezték, hogy Soós Julianna, a hegybíró lánya” - idézi fel Mészáros Pál a család történetét, egyúttal igazolva azt is, hogy szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban.

Szekszárd belvárosában található a Mészáros Borház központja. Ez a több mint 250 éves pince lassan húsz éve került a családhoz, de a régi korok szelleméhez hűen újították fel. Ma egy igazán szép impozáns pincébe léphetnek be az odalátogatók, a főbejárat is eredeti minta alapján készült. A feldolgozás ugyan nem itt történik, de fahordókban érlelt borokat itt is méltó környezetben találunk. 
 
Több mint 120 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak, széles a fajtaválaszték, így tucatnyi palackos borral vannak jelen a piacon. Kiemelt szívügyük a kadarka és a kékfrankos, a pécsi kutatóintézettel közösen több klónkísérletet is folytatnak.  Két saját kadarkaklónjuk is van, a Virághegyi és a Mészi Kadarka. Ezeknek a továbbfejlesztése, továbbszaporítása fontos célkitűzésük.

"Nagyapám kadarka ültetvényében egy rézsű mellett volt egy tőke, amely minden évben nagyon édes, ízgazdag szőlőt termett, és amit én minden évben leettem. Ebből nem szüreteltünk. 1994-ben édesapámhoz került ez az ültetvény és ő kékfrankost telepített a kadarka helyére – de én mondtam, hogy ezt a tőkét mentsük meg, mert ez a szívemhez nőtt. Így oltottunk le három tőkét, amelyekről később egy hajtást két fürttel levittem a Pécsi Kutatóintézetbe. Ott genetikai vizsgálatokkal megállapították, hogy ötven százalékban csókaszőlő, ami egy ősi magyar fajta. Ez lett a mészi kadarka. A bora olyan kiváló minőségű minden évben, hogy elneveztük Szent Grálnak, mert mi megtaláltuk azt, amit mások 2000 éve hiába keresnek" - mondta erről Mészáros Pál a Vinoportnak adott interjúban.

A Mészáros rozé általában pinot noirból készül, jellegzetes színével el is különül kicsit az átlag rozéktól. Illata elég lendületes, tiszta és intenzív, benne sok piros bogyós gyümölcs. Ez ízében is szépen megmutatkozik a ropogós savakkal, mi kifejezetten szeretjük szódával is!

Tartalomhoz tartozó címkék: szekszárd borászat mészáros