A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Mokos Családi Pincészet

A boraik mellett gyümölcsboraikról is híres Mokos Családi Pincészet három generáció óta van jelen a Villányi Borvidék életében – immár két településen: Palkonyán és Villánykövesden. A nagy áttörést pincészet életében  a 2003-as év hozta, amikor Palkonyán, a Weingarten dűlőben 15 hektár szőlőt telepítettek, kiegészítve az örökölt villánykövesdi ültetvényeiket. 

Szőlőültetvényeiken megtalálhatóak a régióra jellemző hazai és nemzetközi fajták is (portugieser, kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot). A lösz és vörösagyag talajnak, a szubmediterrán jellegű klímának és az átlagon felüli terméskorlátozásnak köszönhetően kiváló minőségű villányi borokat készítenek, évente körülbelül 70 000 palackot. 

A pincészet a hagyományos villányi vörösborok mellett gyümölcsbor különlegességek készítésével is foglalkozik. Nem titkolt céljuk, hogy ezt a Magyarországon még kevésbé elterjedt italkategóriát a fogyasztókkal megismertessék. „Fontosnak tartjuk, hogy gyümölcsborainkat kizárólag saját termelésű, friss, zamatos gyümölcsökből készítjük, víz, színező-, és ízesítőanyagok hozzáadása nélkül. Az alapanyag 45 hektáros gyümölcsösünk legfinomabb gyümölcsei közül kerül ki” – hirdeti a család.

A technológia nagyon hasonlít a klasszikus szőlőgyümölcsből erjesztett boréhoz: érett gyümölcsöt szüretelnek, melyet azonnal a feldolgozóba szállítanak. A frissen szedett gyümölcs magozása a szüretet követően 20 percen belül megtörténik, majd az erjesztés következik oxigéntől elzárt környezetben a friss ízek megőrzése érdekében. 

A villánykövesdi Cabernet Hotelt és Éttermet  2010 októbere óta szintén a család működteti. Cabernet Boréttermükben helyi, autentikus borvidéki ízeket ötvöznek a családi pincészet boraival. Az ételeket a borokra komponálják, így nyújtva szívvel-lélekkel komplex gasztronómiai élményt az idelátogatóknak. 

A pincészet 2013-ban kapott újabb, egészen nagy lendületet. A gyönyörű palkonyai pincesorral szemben, a halastavak fölötti hegyoldalban feldolgozó és pince-színház született, ahol a bor és a kultúra találkozik egymással. Ez a kétezer négyzetméteres pincészet Palkonya és az egész borvidék ékessége. Az épületben a modern borászati technológia, a barrique hordós érlelő, a 120 fős borkóstoló terem mellett egy kivételes kilátással büszkélkedő terasz is elkészült. 

A borok és a kultúra közti kapcsolatot egy 320 fős színház és rendezvény terem fűzi szorosabbra. „Villánykövesdi és palkonyai jelenlétünkkel a borút és a kisebb borvidéki települések életét, szolgáltatásainak palettáját igyekszünk színesíteni, és megmutatni, hogy a Villány szomszédságában elterülő kis településekre is érdemes a bor-, gasztronómia- és kultúrakedvelő turistának ellátogatnia” – így a családi küldetéstudat. 

A 2017-es rozé küvének extra intenzív illata van, gumibogyós, friss gyümölcsösséggel. Tuttifruttis, piacos, maradékcukros. Ropogós, lendületes rozé.