A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Ősi Gábor Pincészete

Ősi Gábor Pincészete Magyarországon a Villányi-hegység misztikus csúcsának, a Szársomlyónak a déli oldalán található. Az Ősi család által készített nagyharsányi borok három generációra visszamenőleg gazdagodnak a befektetett tudás által, a fogyasztóik legnagyobb örömére. Hamisíthatatlan családi borászatról van szó, akik nélkül Villány nem lenne ugyanaz.

Ősi Gábor véleménye szerint a borvidék sikerének egyik titka az az összefogás, amivel a villányi borászok együttműködnek. „A nagyobb borászatok igenis segítik a kisebbeket, én nagyon sokat köszönhetek mind a tapasztalatok, mind a technológia megosztásában nekik” – árulja el. 

Az első szőlőtőkéket a hatvanas években ültette idősebb Ősi Mihály. Ezt a hagyományt folytatta fia, Ősi Mihály is. A fiatalabb generáció, ifjabb Ősi Olivér Mihály és Ősi Gábor újabb ültetvényekkel bővítette a néhány hektáros kisbirtokot. A borfeldolgozás alapja a családi hagyományok szerint apáról-fiúra szálló elköteleződésnek köszönhetően öröklődik.

A Szársomlyó elválaszthatatlanul összeforrt a pincészettel. Hatalmas mészkőtömbje még télen is védelmet biztosít a család szőlőjének, a tengeri üledékes talaj pedig kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre. A borvidéki szokásoknak megfelelően a fő profil a vörösbor, amik a klasszikus fahordós érlelés után kerülnek palackba. Az Ősi pincéből azért szép fehérborok is kikerülnek, az olaszrizlingnek fontos helye van a szortimentben.

Ősi Gábor számára egyértelmű volt az is, hogy az új borvidéki kezdeményezéshez csatlakozva ők is elkészítik a pincészet Redy borát!

„A Redy számunkra nem csak egy kiváló bisztróbor, hanem egyben példa is a borvidéki összefogásra! Villányban nem csak a nagy testű borok, hanem a könnyedebb, gyümölcsös, fiatal társaik is kiválóan elkészíthetőek, ezért szükség volt arra, hogy egy ilyen nagyszerű kezdeményezés is bekerüljön a repertoárba” – magyarázza a borász.

A pincészet Villányban kóstolóházat is működtet a híres pincesoron, így akár itt is kóstolhatóak a boraik. 

Kicsit visszafogottabb illatokkal nyit az Ősi Redy, aztán szépen, rétegről-rétegre fedi fel szépségét: zöldfűszerek és pirosbogyós gyümölcsök. Jóleső, puha korty, karakán savak, szépen mutatja a gyümölcsösségét. Örömbor a javából!