A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Schieber Pincészet

„A hely kötelez” Szekszárdon, a Kadarka utca 100-ban nyilvánvalóan borászatnak kell működnie. Az egykori pincesoron ma már csak a Schieber Pincészet épületegyüttese utal arra, hogy száz évvel ezelőtt mivel foglalkoztak az utca lakói. A helyi védettséget élvező az 1800 években klasszicista stílusban épült présház lakóház fogadja a látogatókat.

A családi borászat 1978 óta működik Schieber pincészet néven, 30 hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Szőlőbirtokuk a szekszárdi történelmi borvidéken, kitűnő fekvéssel rendelkező, Baranyavölgy-dűlőben található.

Különös figyelmet fordítanak a kiváló minőségű alapanyag előállítására és feldolgozásra, művelési rendszerüket környezetkímélő integrált termesztés technológia jellemzi. A pincészet 3 pincéből áll, mely háromezer hektoliter tárolóteret rejt magában. 

 „A szekszárdi történelmi borvidéken való borkészítés múltja, kultúrája és jelene okán, olyan szakmai alázatot és elhivatottságot követel, amit nem meríthet ki egy egyszerű árutermelő ültetvény vagy egy élelmiszer előállító üzem leírása és fogalmi meghatározása” – szól a Schieber Pincészet hitvallása. „A borkészítés értékteremtést jelent, átalakulást, amelyben a természet, a kultúra, hagyomány és emberi tudás van jelen egyedülálló szimbiózist alkotva.” 

A Schieber Pincészetben mindenki a Baranya-völgy szerelmese: itt találhatóak az ültetvények jelentős része, azaz: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és kékfrankos, 23 hektár szőlő van a Baranya-völgyben, ezzel a pincészeté itt a legnagyobb terület. A tőkék többsége 15-25 éves, de hamarosan termőre fordulnak az új telepítések is: a kékfrankos, dornfelder, syrah ültetvények.

Baranya völgy a szekszárdi Dombság része, melyet a Sárköz, a Völgység patak és a Lajvér patak völgye fog közre. Szekszárd várostól nyugati irányban elhelyezkedő jellemzően erős függőleges tagoltságú dombvidék sűrű és mély völgyhálózat, löszborította völgyközi hátak, kiemelt fensíkok, dombtetők és csuszamlásos lejtők jellemzik. Földtani felépítése: üledékre települt vörösagyag és lösz. Alacsonyabb dombhátakon mészlepedékes agyag és lösz.

A kadarka nemcsak a mi szívünknek kedves itt a Pannon Borboltnál, de Szekszárd különleges és nagy becsben tartott „autentikus” fajtája. A Schieber Trilógia sorozat kadarkája több dűlőből áll össze: színben rubinos, illatban meggy és piros bogyós gyümölcsök, kis paprikás illat köszönt. Aztán ízében már kiegészül a fajta fűszerességével, ficánkoló, de elegáns savak, egyértelműen egy második pohárért kiált!

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin cikkek szekszárd schieber