A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Streit-Zágonyi Borászat

A Streit-Zágonyi Borászat története elsősorban tisztelgés a hős katonaős Zágonyi Károly előtt, aki minden körülmények között helytállt. A pincészetet alapító Streit György ősének dicső története ihlette boraikat, amik könnyedek, frissek, és tele vannak lendülettel.

1861. október 25-ét írunk, dúl a polgárháború Észak-Amerikában. Nagy harcok készülnek a missouri Springfield-ben, ami fontos erődítmény a déliek kezében. 1700 katonával védik, de ez nem tántorítja el Zágonyi Károly ezredest, aki Frémont tábornok engedélyével 200 lovasával támadást indít. Rohamával megtöri a védők ellenállását, felszabadítja Springfieldet és vele együtt egész Missourit, mely ezt követően az északiak kezébe kerül. A Streit-Zágonyi Borászat alapítójának, Streit György ősének, Zágonyinak dicső története ihlette új boraikat, melyek könnyedek, frissek, és tele vannak lendülettel.

 „Zágonyi őserejét, virtusát, győzni és élni akarását töltjük palackjainkba, hisz ő maga is ugyanabból a szülőföldből merítette erejét, mint boraink. A jó öreg Kárpát-medencéből, amely annyi hőst, szépreményű ifjút lánglelkű tehetséget adott már e nemzetnek” – szól a borászat legendája.

S ezzel összecseng a cégfilozófia is: ”összekötjük a múltat és jövőt. Hagyományt és inspirációt. Alkotunk, kísérletezünk, várunk, érlelünk, kóstolunk és palackozunk. Bízunk abban, hogy minden borszerető ember megtalálja a maga borát, a maga stílusát a palackjainkban.”

 A cél egy kiemelkedően energiatudatos, fenntartható és környezetbarát jellemzőkkel rendelkező bortechnológiai központ felépítése a Villányi borvidék szívében. A komplexum tervezése folyamán energetikai és komfort-klimatikai szempontból releváns helyiségszervezés, tömegformálás, tájolás, épületszerkezetek és anyagok megválasztása, valamint az épület üzemeltetési, automatizálási és  gépészeti működési elvét is ennek szellemében határozták meg.

Az ültetvények igazán különleges helyen találhatóak. A siklósi Városhegy tömegét a triász dolomit alkotja. Ez az adottság elősegíti, hogy a nappal magába szívott hőt éjjel visszasugározza, kedvező mikroklímát biztosítva az ültetvénynek.

A csernozjom barna erdőtalaj, a hegytetőn elterülő terület adottságai, hogy a hegytetői fekvése miatt a szél jól járja, valamint a déli lejtők kedvező kitettségük miatt gazdagok napsütésben, adottságai nagyon kedveznek a szőlőtermelésnek. A dolomitos tömeg és a csernozjom termőtalaj együttese a terroir egyediségét erősíti.

A Streit-Zágonyi Borászat 2013-ban telepített öt hektáros területén cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, valamint hárslevelű és chardonnay ültetvények találhatóak.

A The Union Cuvée-t illatban és ízben is intenzív hordófűszerek jellemzik, a meggyes érzetet szilvalekvár követi. Nem nehezedik el, megmarad ress, fiatalos bornak. Feszes tanninok, elegáns savak, gazdag lecsengés.

Tartalomhoz tartozó címkék: villány borászat streit-zágonyi