A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Takler Borbirtok

A Takler Borbirtok Szekszárd egyik legmeghatározóbb pincészete. A család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő borvidéken. 

Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, Taklerék is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültek Szekszárdra. Az évszázadok viszontagságai után a családi vállalkozásukat 1987-től folyamatosan építik, fejlesztik a mai napig. Pincészetüket hárman irányítják (Takler Ferenc és két fia, Ifjabb Ferenc és András). A kitűnő domborzati- és talajadottságokat, valamint a meleg, szubmediterrán klímát kihasználva készítik boraikat.

„Engem nagyon sokáig a lehetőségek irányítottak” – vallja Takler Ferenc, akit 2004-ben választottak az év bortermelőjének. „Szekszárd nem volt olyan gyors sikertörténet, mint mondjuk Villány. Később rajtoltunk. 1996-ban mindössze négyezer palackkal kezdtem, nem volt egy nagy durranás az amúgy szép 1995-ös évjárat, de a 1997-es viszont már lehetőséget adott arra, hogy elkezdjek megismerkedni a kicsit komolyabb borokkal. Ma már minden percben arra törekszem, hogy a legmagasabb minőséget tudjuk képviselni, borainkkal, mind hazánkban, mind a nemzetközi piacon.” 

Ehhez jelenleg 70 hektáron gazdálkodnak. Pincészetük kínálatában a világfajták borai, a merlot, cabernet franc és sauvignon mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjelegű vörösborok, a máig különlegességnek számító kadarka, az egyre kedveltebb kékfrankos, valamint az előbb említett fajták házasításával készített szekszárdi bikavér.

A vörösborok mellett üde rozé-t, valamint déli stílusú fehérborokat is készítenek. Borászati hitvallásuknak megfelelően sötét, testes, érett tanninokban gazdag, de bársonyosan lágy, egyedi ízvilágú borokat készítenek a vidék boraira jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal. Vörös boraik ászokhordós, illetve új tölgyfahordós érlelés után kerülnek palackba, ahol fajtától függően hosszú évekre elegendő potenciállal rendelkeznek.

A borászat életében óriási lépés volt a birtokon a Takler Kúria megnyitása – ehhez sok-sok évtized munkájára volt szükség. A Decsi szőlőhegyen az 1927-ben épült ősi sárközi tanya 24 évig romosan állt, várva hogy valamikor visszakapja egykori jellegét, míg nem 2002-ben megalapozta a Takler Borbirtok épülését, szépülését. 
Megújult majd hozzáépült a máig szőlőfeldolgozóként működő épületrész, aztán a befejező szárny a palackozóval, irodaszinttel,  kóstolóteremmel és a máig panzióként működő szobákkal. 2012-ben megvásárolták az 1892-ben épült szomszéd tanyát, amelyet Fecsketanyának neveztek el. 

A Takler Kúriát 2015-ben nyitották meg. A múlt századelő tisztelete, igényessége, részletgazdagsága egyesül a mai kor adta lehetőségekkel az épületben, ami adottságai révén pazar kilátást biztosít a Sárköz színpompás vidékére.

A 2015-ös Cabernet Franc gazdag illattal nyit, már ez is jelzi, hogy lendületes vörösborral van dolgunk, aminek ízvilágát erdei gyümölcsök, legfőképp az áfonya jegyei határoznak meg. Szép, elegáns hordóhasználat, most nagyon szép formában van!