A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​A Pannon Borbolt bemutatja: Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok

Az Egri borvidék egy meghatározó pincészete a Thummerer családé, s túlzás nélkül egybeforrt a borász és borvidék neve az elmúlt évtizedekben. Száz hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik boraikat, pezsgőiket, pálinkáikat már 1984 óta.

A pincészet alapítója Thummerer Vilmos, aki 1995-ben nyerte el az „Év bortermelője” címet, de a családi borászat is rengeteg elismerést kapott: ahogy a borok is számos hazai és nemzetközi szakmai díjat söpörtek be.

A borvidéken az egri Nagy-Eged, Mezei-Öreg, Áfrika, Vidra, Mészhegy, a noszvaji Tekenőhát, Kőkötő, Csókás, a novaji Juhszalagos, a szomolyai Nagyvölgy-tető kiváló fekvésű dűlőiről szüretelnek. A régebbi ültetvények folyamatosan cserélik le, új kísérletként cabernet dorsát is telepítettek. A legújabb telepítés az egri Nagy-Eged dűlőn kapott helyet, ahol a Nagy-Eged dűlői Egri Bikavér Grand Superior-hoz szükséges fajtaösszetétellel lett az ültetvény eltelepítve. Széles szőlőfajta-választék jellemzi a gazdaságukat, fő fajtáik: királyleányka, chardonnay, ottonel muskotály, tramini, zenit, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, kadarka, turán. 

A borászat központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2 -es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettek ki. A kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez.

„Kizárólag a magas minőség elérése a cél, minden évben egy-egy különlegességgel gazdagítva a választékot” – szól a családi hitvallás a borkészítés során.

A Thummerer-borok eljutnak Magyarország előkelő éttermeibe, szállodáiba, valamint Belgiumba, Svájcba, Svédországba, Németországba, Lengyelországba, Csehországba, Kínába, Dél-Koreába is. A fehér borok nagyobb része reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készül, de fehér barrique különlegesség is található a választékban. A vörös borok 2-4 hetes héjon erjesztéssel készülnek, 1,5-2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelődnek és legalább féléves palackos érlelés után kerülnek forgalomba. 

A 2013-as Classicus Bikavér mélyrubin színnel, gyümölcsökkel, kedves fűszerekkel köszönti a kóstolót. A meggy és bogyós gyümölcsök mellett a hordó is szépen megmutatja magát, ez ízben is szépen jön a gazdag, telt ízekkel, érett gyümölcsökkel.