A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​A Pannon Borbolt bemutatja: Varsányi Pincészet

Az Egri borvidék tradícióit a korszerű technológiával ötvözi az 1991-ben alapított Varsányi Pincészet. A borászat Verpeléten központjában található, s elválaszthatatlanul összenőtt a településsel. 

„Mi verpelétiek olyan szerencsések vagyunk, hogy ebben a fantasztikus környezetben szüretelhetjük minden évben a szőlőnket. Verpelét nem Róma, nem is Párizs, de legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Bár, aki belekóstol, az nem tud betelni vele. Ezt az érzést szeretnénk visszaadni minden palack borunkban, hogy azt a kellemes hangulatot, amit Verpelét ad, ne csak mi Verpelétiek érezzük nap mint nap” – fogalmazzák meg igen érzékletesen, hogy mit is jelent a Varsányi Pincészet számára a környezete. 

A család 75 hektár területen gazdálkodik, melyek közül kiemelkedik az egyedülálló adottságokkal rendelkező Szent János Völgy. Ez a csodás vidék biztosít mindent, amire többek között az olaszrizlingnek, sárga muskotálynak, ottonel muskotálynak és a menoire szőlőknek szüksége van.

Az ültetvényeik Aldebrő és Egerszalók között terülnek el. A területeik kialakításakor igyekeztek minél nagyobb egybefüggő területet lefogni. Így a Szent János Völgy 20 hektárán túl, az Ácsok dűlőben 5 hektár (olaszrizling és kékfrankos), a Varjas dűlőben 2 hektár termő (hárslevelű), három telepítésre váró, a Cinegében 8,5 hektár (kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc) és 6,5 hektár telepítésre váró, Völgyön pedig 13,5 hektár (kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, blauburger, pinot noir) található.

„A jó bor titka a jó szőlő. A jó szőlőé pedig a csodálatos környezet” – így is összefoglalható a pincészet hitvallása.

A Varsányi családban, más családokhoz hasonlóan több generáció éli életét. Több meglehetősen különböző generáció, akik mást kedvelnek, máshogy élnek, mások az elképzeléseik az életről és mások a borokról is. Persze vannak közös tapasztalatok, együtt megélt évtizedek, de hitük szerint ha minden generáció egy kicsit saját magára formálja a pincészetet, az biztosítja annak folyamatos fejlődését.

A Varsányi családot és így a pincészetet is a tradíciók tisztelete, valamint a folyamatos fejlődni, újítani vágyás jellemzi. Ennek köszönhetően a több évtized alatt felhalmozott tapasztalat és az új lehetőségek harmonikus elegye kerül a palackjaikba.

A 2016-os olaszrizling Zöldes-sárga színű elegáns fehérbor, melyben szépen megjelenik a Verpeléti dombokra jellemző ásványosság. Narancshéjas, mazsolás, mandulás illat, ízben zöldalma, birsalma. Érettebb, fejlettebb, nehézkesebb, ne zavarjuk meg szódával, s várjuk meg vele a naplementét, amikor pár fokkal már hűvösebb van.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin borászat