A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A Pannon Borbolt bemutatja: Vinatus Pincészet

Kovács László a család régi álmát valósította meg, amikor megalapította a Vinatus Pincészetet Villányban tíz évvel ezelőtt. Nem véletlenül választotta Villány régi latin elnevezését pincészete nevének: szeretné így is népszerűsíteni a borvidéket. 

A szegedi vállalkozó 1996-ban járt először Villányban, ebből az időből származnak a jó baráti kapcsolatok, melyek erősítették abban, hogy a Villányi borvidéken szőlőt telepítsen. Az első telepítéseket 2006-ban kezdték meg, jelenleg 8 hektáron gazdálkodnak a legjobb villányi területeken. Az első szüretre 2009 őszén került sor. 

„Akkoriban csak betársultam egy cégbe egy akkor már jó névnek számító borász mellé, csak aztán elszámolási viták következtében ottmaradtam egyedül 10 hektár területtel a Bocor dűlőben és ha már így alakult, akkor nem szerettem volna eltékozolni ezt a birtokot” – mesél László a kezdetekről. „Szeretem a bort és már korábban is gondolkodtam rajta, hogy esetleg ezzel is szívesen foglalkoznék, de ez egészen addig nem konkretizálódott, akkor meg már kész helyzet állt előttem. Így nekifogtunk a telepítésnek.”

Az elsőrangú területekről származó szőlőt magas szakértelemmel dolgozták fel, így az első sikerek sem várattak sokat magukra, a szakmai lapokban, borversenyeken és rendezvényeken egymás után gyűjtötték be az elismeréseket a Vinatus-borok. A fogyasztóik száma pedig ugrásszerűen megnőtt, amikor a régi Róth Pince épületét megvásárolva kialakították a vendéglátásuk villányi központját. 

A Vinatus Fogadó 2012-ben nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. A pince tradicionális stílusban épült mintegy 32 ezer téglából. Kínálatukban a hagyományos magyar ételek mellett helyet kapnak a modernebb fogások is. 

Olyan modern, de hagyományos alapokon építkező borászat ez, melynek híre már most messze hallatszik. Kovács László nem az a kapkodós fajta. Megfontolt és tudatos, így ez a borászatban is jellemző, mely szellemiség viszi csak igazán előre ezt az újabb kincsét Villánynak, a kifogyhatatlan újdonságok borvidékének.

A 2017-es rozé syrahból, cabernet sauvignonból és francból, merlotból készült. Csipkebogyós, málnás és cseresznyés illatát ropogós, gyümölcsös ízek követik: igazi örömbor magában és szódával is.