A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A pince, a nevelde és a borbank

Még néhány érdekességet tartogattunk a hétre a Jeruzalem – Ormožról, de ezt már csak az igazán bennfenteseknek. Ha lehetőségünk és időnk van ezeket is megtekinteni a borvidéken, felejthetetlen élményekben lehet részünk.

A PINCE

Az Ormožban található pince egy mérnöki csoda. A pince henger alakú, és a Dráva melletti dombba lett belevájva a földfelszín alá. A kapacitása 6 és millió liter előállítására teszi alkalmassá. Kifejezetten a gravitációs technológiák maximális kihasználására tervezték ezt a hét emeletet, így nem kell szivattyút használni, a szőlő és a bor csak leesik tartályból-tartályba.

170 lépcsőfok vezet a legalsó szintre, 25 méteres mélységbe, ahol állandó jó hőmérséklet van a borok számára. Ez a ma ismert legkíméletesebb szőlőszállítási mód egy pincén belül. Az elmúlt évtizedben a pincét teljes mértékben modernizálták, hogy még jobban kihasználják az adottságait.

AZ OLTVÁNYNEVELDE

A 2009-es átvételkor a Puklavec a szőlőültetvények mellett egy génbankot is megvásárolt. Ezt a több mint száz éves fajtakincstárt 1887-ben alapították, amikor az Európán végigsöprő filoxéra a jeruzalem-i szőlőültetvények nagy részét is letarolta. Az egyetlen megoldás végül a szőlőoltványok amerikai alanyokra történő átoltása volt, amik ellenálltak a betegségnek. Az oltvány nevelde ma is működik, évente 240.000 oltványvesszőt nevelnek fel. A legtöbbet még mindig amerikai alanyokon nevelve, de 2009-ben itt is jelentős lépést tettek a saját, szlovén klónok szaporítása felé.

A BORBANK

Az Ormož-ban található pincerendszerben van egy szigorúan őrzött, különleges rész: itt található Szlovénia legnagyobb fehérbor-trezorja, több mint 250.000 palack exkluzív fehér borral. Ezek tényleg a múlt kincsei, ahol a legöregebb palack bor 1956-ból származik. Amint belépsz ide, rögtön érzed, hogy valami igazán különleges részévé válhatsz, a különleges atmoszféra ezt a hatást érezteti.