A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A spanyol pezsgők csúcsai

Egyenesen Spanyolországból: két katalán pincészet legjobb Cavái érkeztek meg hozzánk. A gondosan válogatott és általunk Barcelonában is kóstolt sortimentben a 2023-as év két kiemelkedő tétele is helyet kapott: a legjobb fiatal -  azaz rövid, maximum 18 hónapos érlelésű- és a legjobb katalán pezsgő kategória győztese is. Hihetetlen tételek, alacsonyan repkedő magas pontszámok. A két pincészet átfogó képet ad Barcelona mellől, Katalóniából. Bemutatjuk az "U MES U" és a "Vins Le Cep" pezsgőket.A Vins El Cep pincészet

Az 1980-as években négy katalán család - Carreras, Esteve, Masana és Parera - úgy döntött, hogy feltámasztja a Can Llopart de les Alzines-t, egy 1499-ben épült történelmi birtokot, amely a Cava vidékének szívében, Sant Sadurní d'Anoiában található. Összefogták a négy birtokukat, hogy létrehozzanak egy olyat, amely egy és azonos filozófiát vall. Ez a Vins El Cep, ahol csak olyan Cavákat készítenek, amelyek a fenntartható, biodinamukus módszereket alkalmazó gazdálkodást képviselik. A 290 Cavát készítő birtokból csak 25 az, amelyik kizárólag saját szőlőültetvényeiről állít elő pezsgőt és a Vins El Cep a 25 közül az egyik.

A Pannon Borbolt közel 12 éves történetében még egyszer sem volt példa rá, hogy egy borra vagy pezsgőre 97 pontot adjunk. Ezt a csendet törte meg a pincészet csúcs Cavája, a CLAROR, mely a tisztaság szinonimája; a Cava esszenciája, a maximális kifejeződése, mellette pedig a világ első biodinamikus Cavája. Szerencsére ezt nem csak mi gondoljuk így: a tételt Katalóniában is megválaszották 2023 legjobb Cavajának.

Odafigyeltünk, hogy mind a CLAROR-nál, mind a többi 3 tételnél, tartalmas és kifejező termékleírásokat készítsünk, ahol még több információt kaphat a pincészetről, az adott Cavához kapcsolódóan is.

 


 

Az U MES U pincészet

Az U MES U (korábbi nevén 1+1=3) egy full bio borászat Font-Rubíban, az Alt Penedès régióban, Spanyolországban. A kezdetek óta, 2000-től a fenntartható szőlőtermesztésre és a konvencionálistól távol álló, jellegzetes karakterű borok és pezsgők készítésére összpontosítanak. Projektjüket a mögötte álló emberek szenvedélye hajtja előre víziókkal és erőfeszítéseikkel. 2014-ben elkészítették az egyik első kén hozzáadása nélküli Cavát - amely azóta is elismert nemzetközileg is -, és 2018 óta minden boruk és Cavájuk rendelkezik a bio minősítéssel. Ma már a pince harmadik generációja gondoskodik a környezetről és a fogyasztóknak örömet okozó Cavák elkészítéséről.

Az U MES U pincétől 5 féle Cava-t választottunk be, hogy kategóriák szerint egy átfogó képet nyújtsunk a pincészet szofisztikált, letisztult és elegáns stílusáról. Közülük is ki kell emelnünk az egyiket, ami név szerint a Cygnus Albireo DO Cava Brut Organic, mivel ez a tétel nyerte el a legjobb fiatal pezsgő kategória első helyét Spanyolországban. Bónusz, hogy két bort is hoztunk a Cavák mellé, egy 100% Xarel·lo-t és egy vörös Tempranillo alapú cuvée-t is. De hogy hogyan kapcsolódnak csillagképek a Cavákhoz? Ez az egyes tételeknek írt leírásokból kiderül! :)