A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A villányi borászatok

Magyarország egyik legfontosabb bortermő vidéke a Villányi borvidék. Nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten ismert és keresett borok kerülnek ki a borászatok pincéiből. Bizony, az itt működő borászatok, a villányi borászatok hazánk és a magyar bortermelés legfontosabb zászlóhordozói közé tartoznak, munkásságuk felbecsülhetetlen!

"Élenjáróvá válni azonban nem lehet sem képmutatásból, sem tündökölni vágyásból, sem hatalomvágyból, sem nyereségvágyból. Aki élen jár, belső kényszerből cselekszik. Őt a keskeny útra, az élre belső parancs, a „menjek!” késztetése hajtja. Ez számára a mennyek országának útja. Jó bort készíteni is csak belső szükségletből fakadóan lehet. Hiszen ha feltesszük a kérdést: „Mi kell a jó borhoz?” –kórusban hangzik rá a válasz: „Jó ember!” Becker Leonóra 

Hol dolgoznak a villányi borászatok?

Nagy hagyománya van itt a borkészítésnek. Miután a török uralom alatt Villány szinte megsemmisült, a környező falvak lakói folytatták a szőlők gondozását, amire a betelepített szláv és rác népesség is nagy hatással volt. Ők magukkal hozták saját tudásukat és tapasztalatukat, többek között a héjon erjesztéses vörösbor készítési eljárást és a kadarka fajtát. A 17. században németeket telepítettek a vidékre, akik a portugieserrel gazdagították a villányi szőlők és borok sorát. Hagyományos fajtának a kékfrankos tekinthető, ezek mellett a 20. század elején már a nemzetközi fajták is megjelentek.

A rendszerváltás után a minőségi borokat előállító magán borászatok segítségével megindult a fejlődés a településen, mára pedig Magyarország csúcs vörösborai készülnek a Villányi borvidéken. Villányi borvidéken biztos alapokat adott a fejlődéshez a hagyomány tisztelete. A táj értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, villányi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak, ma a vendégvárás legfontosabb helyszínei.

Eredetvédelem

A magyar kikerics a villányi borok azonosító jele, szimbóluma, a mediterrán hatás jelképe. A védett eredetű villányi borok címkéjének alsó részén kell feltüntetni a virágot ábrázoló grafikát.  A virág közel 80 évvel ezelőtt - Magyarországon elsőként – kapott törvény általi védettséget. A törékeny, 5-10 cm-es kikerics a Szársomlyó hegy déli lejtőinek felső részén, illetve a Kopár dűlő feletti lejtőkön (Nagyharsány határában) virágzik majdnem 1 hónapon keresztül.

Jellegzetes borok

Villány elsősorban a vörösborokról vált híressé, a fehér szőlőfajtákat mindenki inkább Siklóshoz köti. A friss szárazak mellett késői szüretelésű borokkal is találkozunk, melyeknek különlegessége, hogy a szőlő több meleget kap, mint más területeken. Hozzáértéssel és megfelelő tapasztalat birtokában, a savak megfelelő szinten tartása mellett izgalmas fehérborokat lehet készíteni Villányban is.

A vörösborok közül sokféle fajtából számtalan pincészet készít különböző, egyedi stílusú, hangulatú borokat, egyedi filozófiával. A végeredményhez hozzájárul a mediterrán hatás, a borász elképzelése, valamint a fajta jellege, karaktere. A hagyományos fajták - a kékfrankos, a portugieser és a kadarka – mellett megtaláljuk a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir fajtákat is, melyeknek a villányi borvidék lejtőinek mikroklímája ad különleges jelleget.

Villány hagyományos fajtája a portugieser, szinte minden borász kínálatában megtalálható fajta, melyet régebben még kékoportóként emlegettünk. Többféle eljárással dolgozzák fel a szőlőt, ami több kategóriába engedi elhelyezni a belőle készülő bort.

A cabernet franc a borvidék új zászlósbora: egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort, – premium és super premium minőségben – Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét, zászlósborát tisztelhetjük.
Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin