A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A vörösbor hatása az egészségre

Mértékkel és a minőséget fogyasztva a vörösbornak csupa jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Segíti megelőzni többféle betegség kialakulását, jót tesz a szívnek, jobb lesz a kedélyállapotunk. És nem győzzük hangsúlyozni: csak jó bort és keveset belőle.

Erősítik az immunrendszert?
Általánosan elterjedt tévhit, hogy a vörösborban található antioxidánsok segíthetnek az egészséges testnek megerősödni a betegségekkel szemben. Sőt, akár a megfázás elkerülésében is segíthetnek. Ezzel szemben a valóság az, hogy ehhez napi 50-200 pohár bort kellene egyszerre meginni a hatás eléréséhez. Ugyanakkor a mértékletes borfogyasztás, s a vörös szőlő héjában lévő rezveratrol sokak szerint segíthet a vércukor szint szabályozásában. Jótékony hatása van az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kór kezelésében is: ehhez mindössze napi 1000 üveg bort kellene elfogyasztani.

Jó a szívnek
Fogyasszuk mértékkel, és csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Egy híres kutatásnak köszönhetően terjedt el ez az információ, de amerikai kutatók kellettek hozzá, hogy azonosítsák a vörös szőlő magjában és héjában található flavonoidokat, amik csökkentik a koleszterinszintet és a vérrögök kialakulását.  

Diétáznál? 
Ellentmondásnak tűnhet, hiszen a legtöbb fogyókúra program tiltja az alkohol fogyasztását: egyes vélemények szerint azonban a vörösborra ez nem vonatkozik. Szintén a rezveratrol egyik összetevője az, ami akadályozza a zsír lerakódását, így segíthet a testsúly egyensúly elérésében - ennek kulcsa a rendszeres, de mértékletes borfogyasztás.

Kedélyállapot emelő
Bizony, érdekes módon norvég kutatóknak köszönhetjük a megálapítást, hogy a borfogyasztóknál ritkábban alakul ki depresszió. 

Jobb alvás!
A vörös szőlőfajták magasabb koncentrációban tartalmazzák a melatonin nevű, alváshormonhoz hasonló hatású anyagot - pihentetőbb lesz az alvás!

Tartalomhoz tartozó címkék: borvidék Pannon Bormagazin villány