A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A vörösbor ideális hőmérséklete

A borfogyasztás élvezetének egyik fontos feltétele, hogy milyen hőfokon fogyasztjuk el a borunkat. A túl hideg borban zárva maradnak az aromák, nem teljesedhetnek ki az ízek, míg a túl meleg bor ellaposodik, sőt mindenre rátelepszik az alkohol. Szerencsére az ideális hőmérsékletet viszonylag könnyű eltalálni, s némi mozgásterünk is van az ízlésünkhöz hangolni.

Mi a vörösbor ideális hűtési hőmérséklete?

A vörösborral abból a szempontból kevesebb dolgunk van, hogy jó eséllyel a fogyasztási hőmérséklete nem tér el nagyobb mértékben a tárolási hőmérséklettől, így ha hűs pincében tároljuk, akkor elég kicsit melegedni hagyni szobahőmérsékleten, míg ha szobahőmérsékleten tároljuk, elegendő kicsit alá hűteni.

De ne hűtsük túlságosan le a vörösbort, különben nyers, vékony érzete lesz.

A vörösbor ideális fogyasztási hőmérséklete

Amennyiben túl hideg a vörösbor, vagy várjunk egy keveset vele, vagy a pohárba töltve, a pohár alját tenyerünkkel átfogva kíméletesen melegíthetünk rajta.  

A könnyed, gyümölcsösebb és fiatal vörösborokat 12-14 °C-on, a közepesebb, testesebb és érleltebb vörösborokat 16-18 °C-on a legjobb fogyasztani. Egyes különösen érlelt, testes vörösek megkívánhatják a 20 °C-ot is, efölött azonban már azt kockáztatjuk, hogy élvezhetetlenül felmelegszik a bor. 

Ne feledjük, általában minden bor címkéin feltüntetik az ideális és kipróbált fogyasztási hőmérsékletet, ez jó segítség lehet. Illetve a mi személyes megélésünk az, hogy inkább legyen egy picit aláhűtve a bor, minthogy túlmelegedjen. De erről bárki meggyőződhet maga is!

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin