A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A vörösboros pohár jellemzői

A bor élvezetéhez elengedhetetlen a megfelelő borospohár. Ha a borfogyasztás élményét nem is teszi tönkre egy rosszul megválasztott pohár, jelentősen ronthatja azt. A gondosan kiválasztott pohár viszont nagyon is fokozhatja az élményt!

Bizony, nagyon nem mindegy, hogy miből isszuk a pezsgőt, a fehérbort, a rozét vagy a vöröseket. Sőt, még az egyes nagyobb kategóriákon belül is vannak külön pohárfajták, amiket kifejezetten egy-egy borhoz találtak ki.

A különböző méret, karakter mind arra szolgál, hogy az egyedi karakterek megmutassák magukat. Általánosságban elmondható, hogy borospoharak felépítésük és részeik szerint arra szolgálnak, hogy:

  • A talpat, hosszú szára fogva elkerüljük a bor felmelegedését, a pohár felületének koszolódását, megkönnyíti a pörgetést
  • A kehely vékony pereme a kóstolást és a kortyot segíti
  • A kehely öblében a bornak több felülete van levegőzni, kibontakozhatnak az aromák
  • A szűkülő száj segíti az illatjegyek pohártestben maradását

Vörösboros pohár jellemzői

A vörösboros poharakkal kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy nagyobb, öblösebb, magasabb poharakból kell fogyasztani: több levegővel érintkezhet a bor, ez segíti az aromák és ízjegyek megnyílását.

Két különböző típus terjedt el főként, a burgundi és a bordeaux-i. A két fajta kelyhe hasonló szélességű, de a burgundi kicsit alacsonyabb, szélesebb, a bordeaux-i pedig magasabb. Utóbbi, ahogy neve is mutatja, inkább a testesebb, koncentrált fajtákra lett kitalálva, mint a cabernet sauvignon, a merlot és a cabernet franc. A burgundi poharakban a gyümölcsös, közepes testű vagy könnyedebb borok működnek, mint például a pinot noir.

Az arany középút

Az egyébként inkább rozénak, vagy fehérbornak használt szabvány tulipán formájú pohár a tuti megoldás: a kialakítása tökéletes, hasonló a vörösboros poharakéhoz, a mérete viszont kisebb. 

Ha kíváncsi vagy, mekkorára nőttek a borospoharak az elmúlt néhány száz évben, itt írtunk róla!