A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Arisztokrácia level végtelen: horvát borokat iszik az angol királyi család

A horvát-szerb határon, a Duna horvát oldalán található Ilok Pincészet és a brit arisztokrácia közötti kapcsolat 1953-kezdődött, amikor II. Erzsébet koronázási ünnepélyén a borászat traminijét szolgálták fel. Ma is ez az első és máig egyetlen horvát bor a hivatalos királyi borlistán. 

A különleges kapcsolat annak köszönhető, hogy egy küldöttség a királyi udvarból 65 évvel ezelőtt ellátogatott a pincészethez, hogy borokat keressen a koronázási ünnepségre. A választás egy 1947-es traminire esett, ugyanis abban az évben volt Erzsébet és Fülöp házassága.

A sztorinak van még egy izgalmas része: a korábbi főborász, Franjo Volf előrelátásának köszönhetően anno elrejtettek 89 palackot az ikonikus borból. Illetve nemcsak ebből a borból, a borászat munkásainak segítségével 8000 palackot dugtak el a pincében egy e célból felépített álfalazat mögé.

A traminit így a mai napig felszolgálják a királyi udvarban, de a bor a „nagyközönség” számára is hozzáférhető: csak éppen 7500 euróba kerül egy palack. A készletből legutóbb 2016-ban hagyta el palack a pincészetet, amikor Károly herceg ellátogatott a borászatba, s ezzel ajándékozták meg brit trónörököst.

Az Ilok traminik fogyasztása egyébként most már hagyománynak számít, Vilmos herceg esküvőjén egy 2007-es jégbort szolgáltak fel 2011-ben, Harry herceg lakodalmán pedig egy dűlőszelektált traminit 2015-ből.

(VIA THEWINEANDMORE)

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek buborék borászat