A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Az alkoholmentes bor

Az alkoholmentes bor - Pannon Borbolt Kép 1.Bármennyire is ellentmondásnak tűnhet elsőre, bizony lehetséges. Mármint a fizika (és kémia) irányából megközelítve, mert valóban többféle eljárás van a borok alkoholtartalmának nemcsak csökkentésére, de teljes kivonására is. Még akkor is, ha ezzel éppen egy olyan fontos dolgot tüntetünk el, ami a bort borrá teszi.

Érdemes eszünkbe idézni, hogy a fogyasztási szokásokat tekintve világszinten látványos trend, hogy a könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú borok fogyasztása emelkedik jelentősen. Ez igaz mind a fehér és mind a vörösborokra is, a borfogyasztók rendszerint a jóívású, nem nehéz borokat keresik inkább, míg a testesebb, magasabb alkoholtartalmú borok fogyasztása mérséklődik.

Az alkoholmentes bor készítése

Fontos tudni, hogy alkoholmentes bor utólagos eljárás által készíthető, aminek során kivonják az alkoholt a borból. A vákuumos eljárás során légmentes környezetben csaknem harminc fokig felmelegítik a bort. Az eljárás egyik előnye, állítják a gyártók, hogy az átlagosan 0,2-0,4 visszamaradt alkoholtartalom mellett megmaradnak a jellegzetes íz- és illatjegyek is. Ez a valóságban azért árnyaltabb, a kíméletes eljárás ellenére az alkohollal együtt az aromaanyagok elpárolognak.

Népszerű eljárás még a más célokból is előszeretettel használt, a borkészítésben minimum szürke zónának tartott fordított ozmózis. Egy membránon átszűrik, átfejtik a bort, ezután egy tömény borkoncentrátum, illetve egy vizes-alkoholos folyadék jön létre. A bor elemi lényének ketté választásával előbbi koncentrátumba kerülnek az illat- és ízjegyek, míg a híg oldatból az aromák csorbítása nélkül el lehet desztillálással távolítani az alkoholt. A folyamat végén már nincs másra szükség, mint az alkoholmentes víz ismételt hozzáadására a borkoncentrátumhoz.

Nagy hátránya, hogy a kívánt eredményhez többször is meg kell ismételni az eljárást, s ez jelentősen drágítja a végterméket, plusz óhatatlanul is sérülhet a szerkezete bornak.

Van még egy kategória: egy dél-afrikai borászat olyan habzó borokat készít, ahol az erjedés folyamatát leállítják még azelőtt, hogy alkohol képződne a gyümölcsben lévő cukorból. S ezek után így már csak a szénsavat kell hozzátenni.

De talán a legfontosabb kérdés: van-e értelme? Sokakban (jogosan) felmerülhet a kérdés, hogy ha ugyan nem is az alkohol a legfontosabb, de mégis lényegi része a bornak, mint a savtartalom vagy az ízjegyek. Ezt meg lehet változtatni, de akkor már nem biztos, hogy továbbra is borról beszélhetünk. Ahogy a pálinkának is elengedhetetlen része az alkohol.

Érdekesség, hogy hazánkban a magyar bortörvény hatálya alá tartozik az alkoholmentes bor, ahogy a csökkentett alkoholtartalmú bor, az alkoholmentes borból készült habzó ital, a csökkentett alkoholtartalmú borból készült habzó ital és a diabetikus boralapú termék is.

Forralt bor

Bár sokan úgy tartják, de a forralt bort nem sorolhatjuk is az alkoholmentes borok közé. Pontosabb, ha az alkohol mentesebb borok közé soroljuk. Ugyan a melegítés hatására az alkohol egy része elpárolog a borból, mivel a nevével ellentétben nem forralják fel, csak egy kisebb része távozik.

A forralt borok alkoholtartalma általában 7 és 10 százalék között van, ennyi egy erőteljesebb söré is. Csakhogy a forralt bor meleg, ráadásul cukrozott is, így pedig gyorsabban szívódik fel, mint normális esetben.

Tartalomhoz tartozó címkék: borvidék Pannon Bormagazin