A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Az év bortermelője legjobb borai a Pannon Borboltban

Hírneves szekszárdi pincészet új boraival, prémium tételeivel bővítjük a Pannon Borbolt kínálatát. A történelmi borvidékről a Vesztergombi Pince másfél tucat bora került be a kínálatunkba a Pécsi Borozóval közösen szervezett pincetesztet követően. A kóstolósor lehengerlően meggyőző volt, a szigorú elvárások és szempontrendszer mellett is szinte repkedtek a 90+ pontok.

Minden régi, nagy múltú városnak megvannak a várossal élő, öregedő és megújuló családjai. Ilyen a Vesztergombi család is, akiknek élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal. Bizonyítja ezt a címkéiken használt, 1700-as évek elejéről származó családi címer, aminek tanúsága szerint a család régóta művel szőlőt és készít belőle bort.

Szekszárd első hegybíróját Vesztergombi Györgynek hívták, ami abban az időben a magas szakmai elismertség mellett a széleskörű társadalmi elismertséget is jelentette. A család mindig is fontos hagyományként tekintett a szőlőtermesztésre. Minden ősszel a szüret volt talán a legfontosabb családi találkozó, ahol jó hangulatban adtak hálát a termésért. Készült vörösbor, például kadarka, amit hordóban érleltek hosszabb ideig, készült siller, amit naponta fogyasztottak, és készült fehérbor is hagyományosan. Az ilyen szüreteken szinte észrevétlenül lett a fiatal generáció is a szekszárdi szőlőhegy ismerője, rajongója.

Tíz hektárra alapozva 1991-ben megalapították a mai napig működő családi vállalkozást, két évre rá pedig megválasztották Vesztergombi Ferencet Az év bortermelőjének. Harmadikként nyerte el ezt az igen rangos elismerést, ami akkoriban nem csak borász szakmai érvek, az elkészített borok minősége okán került kiosztásra, hanem szólt a borvidékért, a borvidéken épülő borász közösség érdekében végzett munkának is.

Idővel a területek növekedtek, s a család fiatal generációi is egyre nagyobb részt vállaltak a munkából. Jelenleg 27 hektár szőlőterületen dolgoznak. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények.

Királylány 2020

Az előzenekar most a királylánykára épülő házasítás, amiben 16 százaléknyi cserszegi fűszeres konkrétan a fűszeres. Vagyis ez a fajta turbózza fel az illatokat, tesz hozzá parfümöt, virágot, de az egész szerkezet habkönnyű, friss, légies. Terasz kell hozzá, napsütés, madárfütty és a grill füstje. Magában, kis szódával, mindenhogy.
86/100 pont

Cabernet Franc 2018

A klasszikus, alap vörösök sorában nekem ez volt a legkedvesebb. Gyümölcsös, szedres, nincs rátelepedve a hordó, van benne frissérzet, könnyedség, csúszósság. Nem egy mackós-cabernet, inkább olyan kezdő vörös, amikor a tavaszi napnyugta hűvöse elől a konyhaasztal köré ülünk és a vacsorához már egy olyan vöröset vennénk elő, ami nem követeli meg, hogy róla szóljon az este.
88/100 pont

Cabernet Franc Kerékhegy 2017

Akkor egy dűlőválogatás következzen a sorban, mit tud a fajta egy szinttel feljebb. Érett gyümölcs, szép, édes hordófűszer. Feszes szerkezet, kortyban selymes, kávé, kakaó, egy csipet kardamom és szegfűszeg, telt, krémes, hosszú. Nem dobta el a savakat sem, de ez egy tipikus dél-pannon franc, ne a cool climate jegyeket keressük. Szépen nyílik, finom részleteket fedezhetünk fel kortyról-kortyra. Nagy bor, még fiatalon, de mér élvezhetően.
92/100 pont

Szent László Bikavér 2017

A Szekszárd védőszentjéről elnevezett bikavér talán a legmodernebb szerkezetű bor mindegyik közül. Cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos és kadarka van az összeállításban. Mély rubin szín. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, szeder és kevés málnás étcsoki, rózsabors és fekete bors. Szájban közepesnél nagyobb test, feszes tanninok, kerek savak, a korty jól iható, gyümölcsös és hosszú. Nem kell túlmagyarázni, ebben a formában a bikavér érthető és élvezhető.
92/100 pont

Turul 2016

A klasszikus borok csúcsán a Turult találjuk, jó pár éve létezik ez a cuvée és valahogy egybe forrt Vesztergombiék nevével. Nem véletlenül. Az illat szépen nyílik, kávé és hordó, bors és némi virág, erdei gyömölcsök. Kortyban visszafogott intenzitás, de komplexitásban pótolja. Keleti fűszerek és friss füge, vajkaramella és áfonya. Nincs benne túlzás, viszont nagyon egyben van, egészestés élmény. Kicsit old school, ha hipszter nyelved van, de azt nem lehet letagadni: van benne élet és élmény.
91/100 pont

Csaba 2017

Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Itt felerősödött a hümmögés a pohár felett. Mély, érett, erdei gyümölcsös, finomfűszeres illatok. Kávé, gránátalma, szeder, vanília, szilva, csillagánizs. Egységben van az illat és a zamat, széles és hosszú a korty, van benne robusztusság és van benne elegancia. Komplex bor, sok tanninnal és nagyon nagy potenciállal. A két utolsó bornál mindenki a magasba vitte a pontokat, de nem volt egység, kinek melyik tetszett inkább.
93/100 pont

Vintage 2017

Öt fajta: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, shiraz és természetesen kékfrankos. Mély rubin szín. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, szederlekvár és vanília, szerecsendió és szegfűszeg. Közepesnél nagyobb test, feszes és sűrű tanninok, kerek de szép savak, az ízben sok fekete bogyós gyümölcs. A lecsengésben bors és szeder. Nagy bor, még nagyon az útja elején. Bár van még benne kilengés, mindenképpen kilencven pluszos tétel, most a csapat 94 pontra emelte fel, szerintem el is jut oda, de ezt a bort én még elfektetném. Arra a játékra is alkalmas, hogy egy kartonnal elvermelünk belőle és évente vesszük elő, meglesni, hogy fejlődik, annyi biztos van benne még.
94/100 pont

A kóstolósor leírásához Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője jegyzeteiből válogattunk.