A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Béla és Bandi

Van olyan borászat ma hazánkban, aminek a boraival jó eséllyel előbb találkozni, minthogy olvasol róluk a neten? A Balatonfüred-Csopaki borvidéken, azon belül Balatonszőlős környékén gazdálkodó Béla és Bandi pont ilyen. Jellegzetes, traktoros címkével palackozott boraik maga  az üvegbe zárt Balaton, amit könnyű megszeretni, és nehéz elfelejteni. 

“Volt idő, hogy egész télen csopakit ittam, egy kicsit sárgásrózsaszínű pezsgő italt, amely bámulatra méltó arányérzékével állt az édeskés és a savanykás között. Mértéke, úgy vettem észre, pont három és fél deci volt. Kísérletet tettem másokkal is, és nem volt ember, akinél ne vált volna be. Ebből a borból három és fél deci! Ilyen a csopaki. Ilyen egzakt, kétszer kettő négy bor ez.” Hamvas Béla: A bor filozófiája

Fodor Béla és Fodor András tíz hektáron gazdálkodik, és ha rajtuk múlik, ez nem is nagyon fog változni. Gyümölcsös, jó ivású, zamatos fehérborokat készítenek, évről-évre megbízható, magas minőségben. Javarészt olaszrizling, zöldveltelini, szürkebarát, chardonnay és természetesen sauvignon blanc terem olyan dűlőkben, mint a Barátszőlő, Gella, Málnás és Sóskút. Meg van némi kékfrankos és merlot is persze. A testvérpár osztozik a szőlő és a pince körüli feladatokon, és saját bevallásuk szerint szigorúan tartják magukat ahhoz, hogy megmaradnak belátható, kezelhető, családi hangulatú pincének.

Rendezés: