A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Dél-Afrika

Dél-Afrika az újvilági bortermő vidékek legrégebbike. Megkerülhetetlen szereplő, még akkor is, ha az elmúlt évszázadokban sokat változott, sokféle arcát mutatta meg a borkészítés terén. A világpiacra tudatosan készülnek a boraik, pincészeteikben egyszerre van jelent a tradíció és a modernitás.

Az első dél-afrikai szőlőtőkék 1652-ben fordultak termőre, ezzel a dátummal kezdődik ennek a hatalmas és gazdag országnak a bortörténelme. Már ekkor hatalmas, több száz hektáros birtokokat alapítottak az európai bevándorlók, s boraik magától értetődő módon kerültek vissza az óhazába: nem kis hírnévre téve szert. Ez nem véletlen, hiszen a belföldi fogyasztási központnak számító Johannesburgba szállítani majdnem annyiba kerül, mint hajóval Európába.

Dél-Afrikában elég sajátos szőlőtermesztési és borkészítési rendszer alakult ki a huszadik század első felében. Egy termelőszövetkezethez hasonlító testület felügyeli a termelést, megállapítja az árminimumot, kijelöli termelésbe vonható területeket. Régen a piac jellemzően olcsó, nagy mennyiségű borokat adó részét uralták a dél-afrikaiak. Ám a legmagasabb minőséget maguknak célul állító magánbirtokok megjelenésével megfordult a trend, s ma már a legjobb borok között jegyzik az itteni borokat.

Ma százezer hektáron terem a szőlő, ez 85 százalékban olyan fehér fajtákat jelent, mint a chenin blanc, sauvignon blanc, chardonnay. Vörösek közül jellemzően a bordeaux-i fajták hódítanak (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc), na meg a syrah, és a saját fajta, a pinotage. 

A szőlőtermő vidékeken a mediterrán klíma a jellemző, de sok helyen öntöznek, mert a csapadék mennyisége sokfelé nem elégséges. Híres-hírhedt szelük neve Cape Doktor, ami csökkenti a páratartalmat és a gombás fertőzések veszélyét, de olykor káros a tőkékre is.

Szőlőtermesztéssel Fokföld mediterrán éghajlatú tengerparti sávjában foglalkoznak, évente 9–10 millió hektoliter bort állítanak elő. A dél-afrikai borvidékek közül a Stellenbosch az egyik legismertebb és legjobb minőségű borokat termelő terület. Több boros intézménynek itt van  a székhelye, itt folynak az ország bortermelésének legfontosabb kutatásai és kísérletei.