A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Görögország

Az ókori Görögország az európai borkészítés szülőhazája volt. Nem túlzás, hogy a kor meghatározó szőlőtermesztési központjaként a görög bor mindenhol jelen volt az akkor ismert országokban.

A görög borkereskedelem egészen a középkorig meghatározó maradt, s az ország jelentőségét jól érzékelteti, hogy egyes görög termőterületeken 4000 éves szőlőültetvények is találni. Görögország ma is az Európai Unió tíz legnagyobb bortermelő országának egyike, csak az őshonos szőlőfajták száma eléri a háromszázat, ezekből a kereskedelemben is több tucat fajta érhető el.

A görögök nagy borfogyasztók, s szinte teljesen elhanyagolható az importált borok aránya a hazai fogyasztás tekintetében, s a hazai bor 90 százaléka is a határokon belül fogy el. Közben a bor legnagyobb export felvásárlója az Egyesült Államok, de jelentős mennyiségben kerül görög bor Kanadába, Kínába és Ausztráliába is.

Görögországnak nyolc borrégiója van, s míg a déli részeken az extrém meleg nehezíti meg a szőlőtermesztést, az északi részeken a fagy és a hideg okoz nehézségeket. A vízhiány pedig általánosságban nagy probléma mindenhol. A különleges gondossággal készített édes borok nagy megtiszteltetésnek örvendenek, s a legjobb termőhelyekről származó borok nagyon keresettek.

Bár a görög gazdaság bizonytalan lábakon áll, a borászatokat szerencsére nem érinti. Sőt: mintha a görög termelők még inkább a minőségi és különleges fajták felé fordultak volna a tömegtermeléstől.