A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pécsi borvidék

A Pécsi borvidék az egyik legkisebb magyar borvidékünk. Szigetvártól a Mecsek déli lejtőin át egészen Mohácsig tart. Méretei ellenére olyan gazdag, egyedülálló értékekkel bír, annyi különleges bor hazája, hogy ez a legfontosabb bortermő vidékeink közé emeli. Az egykori egyházi szőlőbirtokok helyett ma már főleg családi borászatok készítenek borokat, köztük a nemzetközi szinten is kivételes cirfandlit.

Rendezés:

A Pécsi borvidék története

Pécs, római nevén Sopianae már az ókorban is fontos kereskedelmi- és hadiútvonalak központjában helyezkedett el. A Mecsek déli lejtőit pedig mintha egyenesen szőlőtermesztésre teremtették volna, amit vélhetően hamar felfedeztek az itt élő népek. A törökök hadjáratait és a zűrzavaros időket a bortermelés is megsínylette, de a hódoltság évei alatt viszonylagos fejlődésnek indulhatott a borkereskedelem. 

A Pécsi borvidék aranykora azonban a 18., de még inkább a 19. században következett be. A baranyai bor rangos és elismert lett, a század közepétől pedig a pécsi pezsgőgyártás is fellendült az alapboroknak termelt itteni szőlőre támaszkodva. 

A fejlődések igazi motorja az egyházi, püspöki szőlőbirtokok voltak, ahol nemcsak a tényleges szőlőtermesztés folyt hatalmas méretekben, de a kornak megfelelő modern technológiai tudás is itt összpontosult. Több új szőlőfajtát is meghonosítottak, így került például a borvidékre a cirfandli Ausztriából. A tokajihoz hasonló édes borok készítésébe szintén sok energiát fektettek, és a délvidék jótékony hatásai is éreztették magukat.  

Adottságai

Az egykori Mecsekaljai borvidéken sok a napsütés, de a mediterráneumhoz képest nedvesebb a levegő, rövidebb és kevésbé meleg a nyár. Az erdőtalaj, a lösz és a rajta képződött mezőségi talaj, valamint az évszázadok tapasztalatával kiegészülő modern technológia jól beazonosítható borkülönlegességeket eredményez. A Mecsek óvó hatása miatt még négyszáz méteren is találunk szőlőt. 

A filoxérajárvány után ma is jellemző fajták: furmint, chardonnay, cirfandli, rizlingszilváni, hárslevelű, ottonel muskotály, királyleányka, tramini, rajnai rizling, zengő, zenit, zöld veltelini. A borvidéken sok szőlész-borász foglalkozik már-már kihalt fajtákkal a PTE TTK Szőlészeti és Borászati Intézet génbankjának segítségével.

Pécsi Borvidékhez tartozó települések

  • Pécsi körzet: Cserkút, Hosszúhetény, Iványbattyán, Keszü, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Mecseknádasd, Pécs, Pécsvárad, Szemely
  • Versendi körzet: Babarc, Bár, Bóly, Dunaszekcső, Hásságy, Lánycsók, Máriakéménd, Mohács, Monyoród, Nagynyárád, Olasz, Szajk, Szederkény, Versend
  • Szigetvári körzet: Helesfa, Kispeterd, Mozsgó, Nagypeterd, Nyugotszenterzsébet, Szigetvár