A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Tolnai borvidék

Annak ellenére, hogy a Tolnai az egyik legnagyobb magyar borvidék, bátran nevezhetjük egyúttal az egyik legismeretlenebbnek is, felfedezése várat még magára. Pedig változatossága, természeti adottságai kivételessé teszik, jól jelzik ezt a kisebb családi borászatok, nagyobb pincészetek kiemelkedő borai az elmúlt évtizedekből.

A Tolnai borvidék története

A 11 ezer hektáros szőlőművelésbe bevonható terület csalóka adat, alig háromezer hektáron folyik szőlőtermelés a borvidéken. Ez tagolódik tovább a három nagy körzet (Tolnai, Völgységi és Tamási) megannyi kisebb települése között. A borvidéki rangot nem sokkal az ezredforduló előtt kapta meg a borvidék, ekkor rendezték különállását a Szekszárditól.

A legtöbb adottságában és hagyományában a Szekszárdi borvidékhez hasonlóak jellemzik. A Tolnai borvidéken is kialakultak szőlőtermelő központok, azonban koncentráltságban egyik sem közelítette meg a szekszárdit. Van viszont az évszázadok óta eleven hagyományoknak, többek között a térségbe települő németeknek köszönhetően más unikális érték, méghozzá a települések kisebb-nagyobb pincefalvai. A régi présházak felújítása több helyen is felgyorsult az elmúlt években, az értékmentő törekvések egymást erősítik.

Adottságai

A Pannon Borrégió borvidékei közül egyedülállóként három megyére is kiterjed, Tolna, Baranya sőt Fejér megyében is tartozik hozzá terület. 

Környezeti jellemzői a szekszárdihoz hasonlóak, keleti területeit jobban meghatározza a Duna és a lösz. Szelíd dombok, lankákon húzódnak jellemzően az ültetvények. A II. világháborút követően a nagyüzemi termelés nem tett jót a bortermelésnek.

A borvidékről már kóstolhatók a magas minőségű, ide jellemző borok, azonban az egyenletes és általános felemelkedés még várat magára. Addig viszont érdemes ráfigyelni, hiszen ezernyi felfedezésre váló (bor)csoda jellemzi a még szinte érintetlen, őszinte borvidéket, ahol ráadásul sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá az ismertebb helyeken megszokott, de drágább minőséghez.

A leggyakoribb fehér szőlőfajták a chardonnay, cserszegi fűszeres, sauvignon blanc, olaszrizling, királyleányka és a zöldveltelini. Számos pincefalu sorakozik a Tolnai borvidéken, a pincesorok különleges látványt nyújtanak. Györköny, Bölcske, Kölesd, Simontornya, Tamási, Dunaföldvár vagy a paksi Sárgödör téri pincesort érdemes meglátogatni, ha valaki szeretné a helyszínen is megkóstolni a borokat.

Rendezés: