A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borászrobotokat tesztelnek a pincészetek

Borászrobotokat tesztelnek a pincészetek

Sikerrel mutatkozott be első munkanapján az a spanyol mérnökök által fejlesztett robot, mely a jövő szőlőmunkása lehet.

 

Nyilván a robot-fűnyírónál komplexebb és jelentőségteljesebb munkát kell majd végezni a vinbotra keresztelt gépezetnek, s persze nem egyhamar veszi el a szőlőmunkások elől munkát, de tény, hogy a rendkívül sokoldalú és hasznos szerkezet elengedhetetlen társa lehet a borászoknak. A kis gép úgy is néz ki, mint egy játékdömper és fűnyíró keresztezése. 

Működését tekintve hasonlít az automatizált fűzabálóra: ahogy az az Euronews helyszíni riportjából is kiderül, a vinbot GPS segítségével folyamatosan vizsgálja és megfigyeli a szőlőültetvényeket, megküzd a legmostohább talajjal is, és közben rendületlenül szondázza és analizálja a szőlőt. Beépített kamerájával felvételeket készít, ezeket fordítja le az adatok nyelvére, melyből megállapítja a szőlő egészségi állapotát, a várható termést, melyeket aztán az ültetvény virtuális térképére is felrajzol.

A vinbot fejlesztői szerint a robot jelenleg 10-15 százalékos hibahatárral dolgozik, amit a jövőben tovább csökkentenek, minimálisra szorítva ezzel az emberi hiba lehetőségét. A gépezet segítségével pontos cselekvést lehet meghatározni egy-egy rész hozamának maximalizálására, s így a borászat versenyképességének növelésére. 

Fejlesztői szerint a robot olyan gazda kezében válhat igazi arannyá, aki úgy ismeri a birtokát, mint a tenyerét. Az évtizedes emberi tapasztalat és az intuíció kiegészülve a robot precizitásával a lehető leghatékonyabban megművelhetővé teszi az ültetvényt. A naprakész információnak köszönhetően még pontosabban meg lehet határozni a szüret idejét, akár kisebb részekként is. 

A projektben portugál és spanyol borásztok mellett egy magyar szereplő, az Orgoványi Gazdaszövetkezet is részt vesz a Kunsági borvidékről. A robot leghamarabb két év múlva kerülhet piacra, az induló ára körülbelül 10 millió forint lesz.

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin cikkek külföld hírek