A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borból parfüm: locsolóknak

A húsvéti locsolás szódásszifonját napjainkra felváltotta a kölnivizes üvegcse. Az illatok kavalkádjából mi mást is ajánlhatnánk, mint a borra hangolt kompozíciókat? A VINOPORT hiánypótló cikket írt, nemcsak locsolóknak!

"Az amerikai Kelly Jones egy borkóstolón megrovásban részesült amiatt, hogy a kóstolóra parfümmel illatosítva érkezett (alapszabály, hogy borkóstolón ne viseljünk semmilyen illatot, mert az elnyomja a borokét). Kelly azonban azt vette észre, hogy parfümje kifejezetten kiemelte a kóstolt bor aromatikáját - így született meg az ötlet, hogy olyan parfümöket kreáljon, amelyek az egyes szőlőfajták borainak jellegzetes illatjegyeit ragadják meg, új szintre emelve így a borkóstolási élményt.

Kollekciójában a vörösborok fűszeres, feketebogyós gyümölcsöket idéző mély illata ugyanúgy megtalálható, mint a fehérborok könnyed, virágos-citrusos jegyei. A merlot-ra hangolt parfüm bukéját rebarbarát, piros ribizli, füge és kandírozott ibolya uralja; a rizlingben fehér húsú barackot, körtét, bergamottot és málnalevelet érezhetünk, a rozé parfümben pedig többek között feketeribizlit, damaszkuszi rózsát és provence-i fűszereket. Kompozícióinak egyedisége abban rejlik, hogy nem a borok illatát igyekszik "parfümösíteni", hanem az adott bort megidéző illatkombinációt alkot, amely önmagában is viselhető, ugyanakkor az adott bor kóstolásakor annak aromatikáját hangsúlyozza.

A Fragrances of Wine illatait más koncepció hívta életre: ők abban hisznek, hogy mind a bor, mind pedig a parfüm képes arra, hogy meghatározza a napunkat, a hangulatunkat; emlékeket idézzen fel, érzelmeket keltsen, álmodozni hívjon... Amy Mumma borszakértő és Richard Asfour parfümőr közös munkája négy üvegcsében tárja elénk meg a fehér-, rozé- és vörösborok, sőt a buborékos italok világát.

Alapanyagaikat a parfümkészítés fellegvárának számító provence- i Grasse-ból szerzik be, és borászokkal is konzultáltak az illatok kialakítása során. Vásárlóiknak nem kevesebbet ígérnek, mint a napfényes Dél-Franciaországba repítő örömet és élményt, az élet ünneplését minden egyes cseppben - akárcsak egy jó bor esetén. 

Ha a gyakorlati oldalt nézzük, a parfüm- és a borkészítés számos hasonlóságot mutat. Mindkettőnél fontos az alapanyag kiváló minősége, annak származási helye és maga a folyamat, amelynek során a szőlőből bor, a virágszirmokból pedig illóolaj készül; a végső házasítás kialakítása pedig kifinomult érzékeket kíván.

Nem is csoda, hogy amikor a bordeaux-i Ginestet borház vezetője és Gilles Toledano parfümőr találkoztak, igen gyorsan  megtalálták szakmájuk és szenvedélyük metszéspontját; más-más alapanyaggal dolgoznak, de ugyanabban a szellemiségben. Az együttműködés három kiváló Ginestet illatot adott a világnak, amelyek a legkiválóbb bordeaux-i borok aromavilágát fordítják le a parfümök nyelvére: a vörösborokat az érlelésükhöz használt tölgyfahordók illatjegyeinek oldaláról közelítették meg; a bordeaux-i fehérborokat az intenzív aromájú, citrusos- sauvignon blanc-ra alapozták, míg a francia desszertborok királyának tartott sauternes-i édes bor parfümje a botritiszre épül.

Nem kell azonban külföldön keresgélni, ha kedvenc borunk illatába szeretnénk burkolózni. 2015-ben került piacra Minya Viktória parfümőr alkotása, a tokaji esszenciát is tartalmazó Eau de Hongrie. Az aszúborok buja, mézes, jázminos-szantálfás illatát rejtő üveg a tokaji aszús palack kicsinyített mása."

(VIA VINOPORT)

Tartalomhoz tartozó címkék: borászat