A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Furmint

Nem vitás: a mindig nagy becsben álló furmint lett az egyik olyan magyar fehérbor, ami kitörési pont a nemzetközi piacokra a hazai borkészítők számára. Az ízig-vérig Kárpát-medencei fajta nem csak Tokajban mutatja fantasztikus arcát, de több borvidéken is remekel a legkülönbözőbb stílusokban.

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei furmin, zapfner, szigeti, som, posipel, moslavina mosler, furmint bianco, sipon, szalai
Származása Horvátország, Szerbia, Magyarország
Elterjedése Szlovákia,  Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Románia
Hazánkban Tokaji borvidék, Somlói borvidék
Érdekesség neve a latin furmentum szóból származik, jelentése gabona
Ételpárosítás halak, saláták, hidegtálak, fehér húsokhoz kiváló, ahogy desszertekhez is 
 
Rendezés:

A legméltóbb ivási mód: a nagy ebédek és vacsorák után kis pohárral. Lakodalomkor, mielőtt a vendégsereg elszéled, útra, Szent János-áldásként. Ki milyet szeret, aszút, vagy szamorodnit, édeset, vagy szárazat. Ez a nagy nyilvánosság bora. Hangversenyek szüneteiben, operában felvonás közt pompás, már csak azért is, mert egyike a legmuzikálisabb boroknak. Hamvas Béla: A bor filozófiája

A furmint eredete

A fajta minden tekintetben igényt tarthat a legőshonosabb szőlőnk címére. A legnagyobb tábor szerint a Szerémségből (ma Horvátország keleti, Szerbia nyugati része) terjedt el a Kárpát-Medencében. Sokak számára tartja magát azonban az elképzelés, hogy az őshazája Magyarország, ugyanakkor több jel utal Dél-Itáliára is, mint szülőhaza. Száz százalékos bizonyosság mindenesetre nincsen. Neve francia jövevényszó, eredete latin, jelentése búza, amivel az érett furmint aranyló, kalászokra hasonlító színére utalhattak. Más elmélet szerint a cukortartalom növelése érdekében szalmán aszalták régen a szőlőt, így készült belőle az édes bor.

A legendákban azt olvashatjuk, hogy a tatárjárás során elmenekült, majd az országba visszatérő IV. Béla hozhatta magával a szőlőt a hazánkba. A furminttal kapcsolatos történelmi leírások a 16. század óta rendszeresnek mondhatók. 1571. május 15-i keltezéssel részletes írásos emlék számol be a Hétszőlő szőlőültetvényeinek növekedéséről.

A páratlan népszerűsége és gyors elterjedése elsősorban a szőlő természetes tulajdonságainak köszönhető, s annak, hogy a kor szegényes technológiai feltételei mellett is kivételes édes borokat lehetett készíteni belőle, s a tokaji aszú egyik legfontosabb alapanyagaként tartották számon.

A legújabb genetikai vizsgálatok a furmint és a középkori gouais blanc (hunszőlő) között rokonságot mutattak ki. Utóbbi sok híres fajta felmenője. Leszármazottai között van a rizling, a chardonnay, a gamay és egy sor régi fajta, köztük bizony a furmint is.

Ahogy az lenni szokott, a furmint az évszázadok alatt kibogozhatatlanul sokat változott, megszámlálhatatlanul sok formában jelentek meg a klónjai is, sok esetben meglepő tulajdonságokkal. A furmint-klónok árulkodóak egyébként, az ampelográfusok például a klónok vizsgálata alapján azt a következtetést tették, hogy a fajta szülőhazája legnagyobb valószínűséggel Tokaj és környéke.

Jellemzői

Magyarországon a nyolcadik legelterjedtebb szőlőfajta a furmint. Bora savdús, harmonikus összetételű, jellegzetes finom illatú és kellemes ízű, aszúsodásra, botrytisre hajlamos. Tokaj-hegyalján hagyományosan október 28-án, Simon és Júda napján kezdődik a szüretelése.

Száraz borként a neutrális borok közé tartozik, nincs meghatározó fő fajtajellege. Körte, fehér húsú gyümölcsök, birs, alma és barack. Különleges képessége, hogy könnyen megjelenik benne a termőhely, a terroir. Adottságainak köszönhetően kiválóan érlelhető.

Több fajtája, jellemző klónja is elterjedt, ezért meglehetősen változatosnak mondható előfordulása. Csak a piros furmintnak négy, a fehér furmintnak legalább kilenc alfajtáját tartják számon: nemes, hólyagos, vigályos, arany, madárkás, ligetes, csillagvirágú, rongyos és kereszteslevelű.