A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Generosa

Egyik legfiatalabb szőlőfajtánk a generosa: tizenöt éve, hogy az állami minősítés után nagyobb területen is telepítették a borászatok, és tíz éve, hogy az első tételeket lepalackozták. Olyan nemesítés, ami magában hordozza jövőbeli sikerét: hálás és nem túl érzékeny szőlője zamatos, elegáns savakkal teli, finoman szőlővirágos bort ad. Halakhoz, salátákhoz, könnyed tavaszi és nyári ételekhez kiválóan párosítható.

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei K15
Származása Magyarország
Elterjedése Magyarország
Hazánkban Móri borvidék, Kunsági borvidék
Érdekesség az ezerjó és a piros tramini keresztezésével állították elő
Ételpárosítás halakhoz, salátákhoz, könnyed tavaszi és nyári ételekhez
Rendezés:
Nézet:

A generosa története

Teljes mértékben magyar, és elég fiatal fehérborszőlő-fajta a generosa. Legalábbis a szőlőnemesítés mércéjével mérve. Bíró Károly 1951-ben Csókakőn, a Móri borvidéken találta ki a fajtakombinációt az ezerjó és a piros tramini keresztezésével.

Az első hibridmagok Kecskemétre kerültek, ahol előbb Kurucz András, majd 1976-től a mai napig Hajdu Edit vezetésével gondozták és értékelték a fajtát. A hibri­dek közül leginkább kedvező morfológi­ai, termesztési és borászati ér­tékei alapján a K15-öt választották ki.

Az állami minősítést 2004-ben is ez kapta meg generosa néven. Ezután kezdték borászatok is telepíteni, főként az Alföld borvidékein és a Móri borvidéken. Ahogy az első telepítésekből készült borok bizonyította az elmúlt években, új lendületet is kapott a fajta elterjedése. Jelenleg 200 hektáron található meg Magyarországon.

A szőlőfajta jellemzői

Nem véletlenül jósoltak a generosának szép jövőt már a nemesítés pillanatában, hidegtűrő képességei egészen figyelemre méltóak. Emellett erőteljes növekedésű tőkék jellemzik, amiket könnyű metszeni, és a zöldmunkákra is jó “alany”, kevés foglalkozást igényel. Nagy, tömött fürtöket hoz, és ráadásul igen bőven, ezért a magasabb minőség érdekében fontos a megfelelő hozamkorlátozása.

A betegségekkel szemben meglehetősen ellenálló, nem érzékeny a rothadásra, a lisztharmatra is csak kevéssé. Szárazságtűrő, könnyű szüretelni, összességében kiszámítható, gazdaságos a termelése. 

A generosa bor

Míg küvékben sokszor felbukkant amolyan titokzatos hozzávalóként, fajtaborként csak néhány éve palackozzák, elsőként néhány üzletlánc és vendéglátóhely forgalmazta. A pincészetek inkább reduktív technológiával készítik, mivel azonban tulajdonságai lehetővé teszik, több helyen kísérleteznek már szép eredményekkel a fahordós érleléssel is. 

Borának illata már csak azért is különleges, mert a szőlővirágéra emlékeztet. A szőlő virágzása pedig az egyik legszebb dolog, de inkább csak a szőlészek kiváltsága, mert mindössze néhány napig tart csak, amíg leheletfinom szirmokban pompáznak a tőkék. 

A generosa bor finom savai általában harmonikus ízekkel járnak együtt, s a szőlő zamatával. Az általános megítélés szerint a cserszegi fűszeressel (amivel szemben neve miatt előnyt is élvez) és a rajnai rizlinggel említik egy lapon. Megbízható, stabilan jó bort lehet készíteni belőle szinten minden évjáratban, de a kimagasló tétel még várat magára: ez azonban csak idő kérdése.