A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Királyleányka

A szőlőfajták idejével mérve viszonylag fiatal a királyleányka, Magyarországon nincs ötven éve, hogy elismert fajta lenne. Ennek ellenére különleges fehérborát sokfelé ismerik, hiszen illata általában elegáns, nem tolakodó virágillat, a korty viszont testes, selymes és harmonikus. Könnyű sajtok, saláták és halételek mellé kiváló.

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei fetească regală, fetească muscatnaia, danosi
Származása Románia
Elterjedése Románia, Magyarország 
Hazánkban Dél-balatoni borvidék, Pécsi borvidék, Neszmélyi borvidék, Pannonhalmi borvidékEgri borvidék
Érdekesség a kövérszőlő és a leányka természetes hibridje
Ételpárosítás könnyű sajtok, saláták és halételek mellé javasolt
Rendezés:
Nézet:

A királyleányka története

Részben fiatal korának is köszönhető, hogy viszonylag sokat tudunk a királyleánykáról. Magyarországon 1973-ban ismerték el önálló fajtaként. Szülőföldje Románia, azon belül is Erdély, ahol a kövérszőlő és a leányka természetes kereszteződéséből jött létre. 

Elnevezésével kapcsolatban a Gyergyói-havasokból eredő Kis-Küküllő folyó vidékén található Magyarkirályfalva szájhagyománya őriz hitelesnek tűnő legendát. Eszerint a szabadságharc idején a kifályfalviak az egyháznak sem az esketésért, sem a keresztelésért nem tudtak fizetni. Gyermekáldás esetén tehát a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort.

Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka. A legenda szerint tehát így született meg - a falu nevével kiegészítve - a Királyleányka elnevezés. (Forrás: Borgőz)

Királyleányka - Pannon Borbolt Kép1

Elterjedése és jellemzői

Hagyományos magyar fehér borszőlőfajta őshazája majd valamennyi borvidékén megtalálható, köszönhetően alkalmazkodó képességének. Magyarországon kicsit kevesebb, mint ezer hektáron termesztik. 

Tőkéje gyorsan növekszik, a szőlőfürtökön tömötten helyezkednek el a kisebb szemű bogyók. Bőtermő, de nagyon érzékeny az időjárásra és a szüret időpontjára is. Ezért a királyleányka különösen nagy figyelmet igényel, cserébe a hozzáértő gondoskodást nagyon is meghálálja! A tapasztalat és a megfelelő klíma következtében egyedi, hízelgő, de nem erőszakos bort ad, fajtaként palackozva és házasításokba téve is. 

Leginkább reduktív erjesztése kedvelt, de ha szépen alakul a késői szüret, megcsillantja, hogy milyen gazdag beltartalmi értékekkel rendelkezik - s bizony van, ahol azzal kísérleteznek, hogy kiváló pezsgőt készítsenek belőle.