A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Ottonel muskotály

Magyarország északi részein elterjedt inkább az ottonel musoktály, nemcsak házasítások kedvelt része, de sokan palackozzák fajtaborként is. Reduktív borként különösen meghálálja magát, intenzív, parfümös illata mellett arányos test, virágos ízek és lágy savak jellemzik. Sajtok, saláták, szárazsütemények és halak mellett nagyon szépen megmutatja az erényeit.

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei chasselas saint fiacre, mirisavka, mirislavka, misket ottonel, moscato otonel bianco
Származása Franciaország
Elterjedése Franciaország, Ausztria, Bulgária, Románia, Magyarország 
Hazánkban Balatonboglári borvidék, Badacsonyi borvidék, Mátrai borvidék, Egri borvidék
Érdekesség ottonel muskotályból készül a híres badacsonyi muskotály
Ételpárosítás sajtok, saláták, szárazsütemények és halak
Rendezés:

Az ottonel muskotály eredete

Az ottonel muskotály születése arra a korra tehető, amikor már jóval tudatosabb szőlészeti nemesítések zajlottak, mégis, három különböző származás is alátámasztott kutatásokkal. Ezek a vélemények két dologban megegyeznek: hogy az ottonel muskotály egyik szülője a saszla vagy chasselas volt, és hogy valamikor a 19. század közepén született meg a fajta. 

Az egyes kutatások szerint 1852-ben Robert Moreau angers-i kertész állította elő a saszla és a ingram muskotály  fajták keresztezésével. A BCE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kutatása a szerint  a saszla mellett a másik szülő a  muscat de saumur volt. A harmadik iskola azt vallja, hogy Jean-Pierre Vibert nemesítette 1839-ben a muscat d'eisenstadt keresztezésével.

A fajtát az erősítette meg, hogy a többi muskotálynál jobban tűri a hideget, korán érik, így főleg az északi szőlőtermesztő területeken terjedt el.

Jellemzői

Bár sok közös vonást mutat a sárgamuskotállyal, több jellegzetes tulajdonsága élesen megkülönbözteti. A szőlő különös figyelmet igényel, nagyon érzékeny a túlterhelésre. Hazánkban csaknem másfél ezer hektáron termesztik.

Bár leginkább az északi szőlőtermő területeken érzi otthon magát, elterjedt a Mátrai,Egri és Balatonboglári borvidéken, illetve a Balaton északi partján is. Míg külföldön több országban kiszorította a sárgamuskotályt, szerencsére itthon ettől azért nem kell tartani. 

Borának jellege diszkrétebb, általában reduktív eljárással készítenek bort belőle, de megfelelő klímán, későn szüretelve, figyelemre méltó botrytises borokat állítanak elő belőle. Borai intenzíven parfümös illatúak.