A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Rajnai rizling

A nemes rizling az elegáns bor, aminek értéke az elegáns savszerkezete, és nem szitokszó a petrolossága. A gyümölcsösebb, élénk savakkal bíró boroktól a borostyánszínű, érlelt és dűlőszelektált rizlingekig tartó széles szortiment a bizonyítéka, hogy nem csak szerethető a különböző stílusokban a fajta, de sokszínű is.

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei weisser riesling, rizling ryzsky, riesling blanc, riesling renano bianco, riesling dRhia, johannisberger, fehér rizling, rheinriesling, rhine riesling
Származása Németország
Elterjedése Németország, Ausztria, Csehország, Svájc, Magyarország
Hazánkban Hajós-Bajai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék
Érdekesség továbbnemesített fajtája a rizlingszilváni (Müller-Thurgau), melyet a rajnai rizlingből és zöldszilvániból keresztezett Hermann Müller
Ételpárosítás könnyed nyári ételek, halak, gyümölcsök, de desszertek mellé is kiváló
Rendezés:

Néha zárkózottak és kifürkészhetetlenek, hol árnyaltak, hol nyersek, de mindig karakteresek és összetéveszthetetlenül rizlingek. riesling.hu

A rajnai rizling története

Az rajnai rizling története szinte összeforrt Németországgal. A több száz kisebb-nagyobb uradalomra tagolt, különböző rangú és befolyású fejedelmek által uralt területeket a német nyelven túl ez a fajta is összekötötte. 

A rajnai rizlinget rießlingen néven először egy Rüsselsheimből származó, a báró pincéjét leltározó forrás említi a 14. század közepén. A híres német botanikus, Hieronymus Bock a 16. század közepén megjelent Füveskönyvében megemlíti, hogy rissling nevű szőlő terem a Mosel és a Rajna mentén, valamint Wormsban.

A németekhez hasonlóan lassan évezredes múltra visszatekintő wachau-i borászok is magukénak vallják a rizlinget, az osztrák érvelés szerint borvidékük Ritzling nevű hegyét már a 13. századi források is említik. Az bizonyos, hogy nem szabad kizárni ezt a feltételezést sem, ugyanis a középkorban a szőlőfajták vándorlása magától értetődően keletről nyugatra is történhetett. 

A rajnai rizling eredetét illetően nagyobb az egyetértés, származásával kapcsolatosan általánosan elfogadott, hogy (előbbiben a furminthoz hasonlóan) a weißer heunisch és a vadszőlő, más néven ligeti szőlő spontán kereszteződéséből született. Más elméletek szerint a tramini is bekerült a képbe folyamat egy pontján. 

Magyarországon a fajta

Közel 2000 hektáron termesztik, és ennek legnagyobb részét a főként pezsgőkben feldolgozott alföldi ültetvények adják, a szocializmus évei alatt ugyanis rengeteg telepítettek belőle. Bár esős időben a rajnai rizling hajlamos a rothadásra, érzékeny a lisztharmatra, előnyös tulajdonságai miatt különösen kedvelik, hiszen például fagytűrése kivételes.
 
Kevés olyan fajta van még, ami olyan szépen megmutatná magában a termőhelye, a terroir sajátosságait. Termőképessége átlagos, a rajnai rizling bor finom savakkal, gazdag, de nem harsány, inkább elegáns illat- és ízjegyekkel bír. Termőhelytől és feldolgozástól függően sokarcú lehet, a könnyű, vékony, savas bortól egészen a testes, nagyobb cukortartalmú borokig.

Fehérborokhoz képest megdöbbentően hosszú élettartam jellemzi a rizlingeket, többéves érlelés után is képesek tartani frissességüket, gazdag ízvilágukat.