A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Tramini

Jellegzetes illatával igazi csábító a tramini. Bár az egész világon elterjedt, és eredete is gyaníthatóan ősi, kevesen értik úgy igazán, és még kevesebben készítenek kivételes fajtabort belőle, jellemzően házasításokat tesznek izgalmassá vele. Pedig kellő odafigyeléssel egyedi, semmivel sem összehasonlítható bor készíthető belőle.

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei tramin cervené, traminer rosso, traminac, traminer musqué, traminer parfumé, traminer aromatico, roter traminer, edel traube, rousselet, savagnin, albariño
Származása Olaszország
Elterjedése Németország, Franciaország, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Románia, Spanyolország
Hazánkban Pannonhalmi borvidék, Mátraaljai borvidék, Egri borvidék,  Móri borvidék, Tolnai borvidék
Érdekesség könnyű összekeverni a fűszeres traminivel, pedig a szakirodalom szerint két különböző fajtáról van szó
Ételpárosítás fehér húsú szárnyasokhoz, és azon kevés borok közé tartozik, amelyik kiválóan működik együtt curry-vel, keleti fűszerezésű, ázsiai ételekkel 
 
Rendezés:

A tramini eredete

Viszonylag nagy egyetértés van az ezeréves tramini eredetéről: a muskotály egyik rokonának tartott szőlő származását oda teszik, ahonnan a nevét is kapta. Az észak-olaszországi, vagy dél-tiroli Tramin (idén száz éve az olaszosabb Termeno nevet viselő) településre. Kósza vélekedések merültek fel ugyan a tramini francia, esetleg észak-görög eredetével kapcsolatban, de aki ivott már egy kedves savakkal, elegáns illatokkal, friss, hűs jelleggel bíró traminit, az esküszik arra, hogy a szőlő az alpesi legelőkről vadvirágok illatát hozó hegyi szellők ölelésében született meg. 

Több szőlő-DNS vizsgálat is kimutatta, hogy a tramini a pinot-tól származik, s hogy szerte Európában felbukkan: például megegyezik a kelet-franciaországi Vin Jaune-ban megtalálható savagnin-nel.

A hiányos középkori feljegyzések, az évszázadok óta zajló nemesítések és a rokon fajtákkal való megtévesztő hasonlóság miatt inkább nem is nagyon boncolgatják a kérdést a kutatók. A ma már jól körülhatárolható jellegzetességek mentén igyekeznek inkább megkülönböztetni a fajtát a rokonoktól, például a piros és fűszeres traminitől, amikkel gyakran összekeverik. A helyzetet az elnevezések és fordítások őskáosza teszi kibogozhatatlanná. 

Annyi bizonyos, a dél-tiroli területek németajkú borkészítői lelkesen nyúltak a fajtához, majdnem biztosra lehetett venni ezért elterjedését német területeken is, így ma több négyzetkilométerre tehető a német tramini-ültetvények területe.

Tramini - Kép 1 - Pannon Borbolt

Magyarországi elterjedése

Hazánkban inkább a fehérboros vidékeken elterjedt, a Pannonhalmi borvidék, a Mátraaljai borvidék, az Egri borvidék,  a Móri borvidék és a Tolnai borvidék mellett a Somlón is előszeretettel termesztik.

Kifejezetten jól érzi magát a hűvösebb éghajlaton, hátha még szél is birizgálja olykor az inkább tömöttebb fürtjeit. A szőlő vastag héjú, a bogyók ropogósak és édesek. A fürtök kicsik, nem tartozik a bőtermő fajták közé, ezért tényleg nagyon felkészülten kell a fajtához állni, hogy gazdaságosan lehessen termesztése.

Szépen alkalmazkodik a helyi szokásokhoz, érdemes a somlói minerális, karakán savakkal bíró traminit összekóstolni a Bátaapáti dombokon termettekkel.