A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Vulcanus

Magyarországon nemesítették a vulcanust évtizedekkel ezelőtt, mégis hosszú idő kellett hozzá, hogy telepíteni kezdjék. Friss, kerek savak, karakter jellemzi, alkoholtartalma mellé citrusos ízek- és illatok kapcsolódnak. 

Rendezés:
Nézet:

A vulcanus története

Több mint 60 évvel ezelőtt nemesített Király Ferenc agrármérnök, a szürkebarát és budai zöld szőlőfajták keresztezéséből. 1959-ben telepítette el a magoncokat, 1961-től végezték el az anyatőkék értékelését, a fajtajelöltek kiválasztását, elszaporítását, a szaporulat értékelését, a fajtajelöltek termesztési értékének vizsgálatát. 1995-től a fajtajelöltekkel kapcsolatos vizsgálatokat Májer János és munkatársai folytatták tovább. 

A Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet jogelődje, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kísérleti Állomás 1951-ben alakult, hat évvel később itt nemesítették a vulcanust. Az intézmény 1972-ig Kutatóállomássá fejlődött és jelentős sikereket ért el a kutatás és szaktanácsadás területén. 2008 óta a Pannon Egyetemhez tartozik, az Agrártudományi Centrum része, főként klónszelekcióval foglalkoznak. 

Mégis csak 2003-ban lett hivatalosan elismert, önálló fajta. Nem véletlen tehát, hogy ma is ritkaságnak számít még, pedig nagyon jó adottságokkal rendelkezik. Inkább a Badacsonyi borvidéken, Szigliget környékén találkozni vele, illetve Balaton-felvidéken is. 

Jellemzői

A magas termésmennyiség mellett igen jó minőségű termést ad, a must, illetve bor titrálható savtartalma pedig még az aszályos években is kiváló. Későn érő, bogyói rothadékonyak, viszonylag kevés cukrot termel. Bora savas karakterű, kissé fanyar, testes, finom illatú, megfelelő években késői szüret-jellegű bor is készülhet belőle.

Vulcanus

Vulcanus a római mitológiában Iuppiter és Iuno Regina fia, Venus férje, és Caeculus apja. Ő volt a tűz és a vulkánok istene, és ő készítette az istenek és a hősök fegyverzetét. Ezt a szerepkört a római mitológia hellenizálódása során kapta, amikor Vulcanust a görög mitológia Héphaisztoszával, a kovácsistennel azonosították.

A rómaiak eredetileg csak a tűz és a tűzhányók isteneként tisztelték, úgy tartották, hogy Vulcanus lakhelye Szicíliában, az Etnaalatt vagy pedig a Lipari-szigetekhez tartozó mai Vulcano sziget alatt van. Később a kovácsműhelyét helyezték oda. A vulcanalia ünnepen, amelyet augusztus 23-án tartottak, halakat és kis állatokat dobtak tűzbe az isten tiszteletére