A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.
Termékek Menü

Zöldveltelini

Ausztria első számú fehér-szőlőfajtája a zöld veltelini (vagy zöldveltelini). De mondhatnánk az Osztrák-Magyar Monarchia egyik borászati örökségének, hiszen az osztrák ültetvényeken túl hazánkban és Csehországban is több borvidéken megtalálható. Csak néhány évtizede kezdte meg diadalútját, s ma már elképzelhetetlen lenne, hogy hiányozzon a legrangosabb éttermek borlapjairól.

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei grüner veltliner, valtelin blanc, ranfol blanc, ranfol weisser, ranfol bianco, veltelinske zelene
Származása Ausztria
Elterjedése Ausztria, Csehország, Magyarország 
Hazánkban Tolnai borvidék, Pécsi borvidék, Soproni borvidék, Neszmélyi borvidék, Móri borvidék, Mátrai borvidék, Etyek–Budai borvidék
Érdekesség nem áll rokonságban a piros veltelinivel és a korai piros veltelinivel
Ételpárosítás halak, saláták, de a hagyományos bécsi szelet mellé is izgalmas kísérő
Rendezés:
Nézet:

A zöldveltelini eredete

Neve onnan származik, hogy a bogyók még érett állapotban is zöld színűek. A zöldveltelini a tramini és a St. Georgen nevű szőlők természetes kereszteződésével született meg. Utóbbi szőlőszülő egy burgenlandi faluról kapta a nevét, éppen ahol azonosították: semmilyen ismert fajtának nem sikerült ugyanis megfeleltetni.

Az viszont nem annyira közismert, hogy jó harminc évvel ezelőttig Ausztria határain kívül a nemzetközi borértő közönség egészen kis része hallott egyáltalán a fajtáról. Szabályos diadalmenetbe az elmúlt évtizedekben kezdett a fajta. A számok megdöbbentők: Ausztriában mintegy 13 000 hektáron termesztik ma, ez a teljes osztrák szőlőtermő terület 30 százalékát teszi ki!

A zöldveltelini érzékelhetően 20. század közepén kezdett elterjedni, azonban ekkor még bőtermő képességével váltotta ki a borászok szimpátiáját. Olyannyira, hogy a kilencvenes évekig úgy rögzült a köztudatban, mint a rossz kocsmabor szinonimája. Bár ma is elképzelhetetlen egy osztrák borozó grüner veltiner nélkül, tömegborként is javarészt tisztességes minőségben fordul már csak elő.

S akkor még nem is beszéltünk Wachau-ról, ahonnan a leghíresebb és legizgalmasabb tételek kerülnek ki, s amik kivívták maguknak a borítészek legkritikusabb tagjainak elismerését is.

Zöldveltelini - Pannon Borbolt

A fajta jelene

A zöldveltelini modernkori újrafelfedezésének a legendák szerint két egészen konkrét oka van. Az egyik, hogy az osztrák borok renoméját lenullázó fagyállóbotrány után a teljes borágazatot a világelitbe visszarepítő osztrák bormarketing kitalált egy jól hangzó, nemzetközi piacon eladható rövidítést a grüner veltinerre. Ez lett a GruVe, ami összecseng a groovy-val, ami segített gyorsan divatossá tenni az addig a rajnai rizling árnyékában megbújó bort.

A másik történet szerint a sikerhez egy német borkereskedő leleményessége kellett, aki egy borkóstolón 17 francia chardonnay mellé becsempészett 4 zöldveltelinit is, csak erről nem szólt a borkóstolóknak. A négy zöldveltelini annak rendje és módja szerint be is előzte a francia nagymenőket. A kóstolón ráadásul ott volt a világhírű Jancis Robinson is, aki szinte azonnal elköteleződött a fajta mellett.

Magyarországon a zöldveltelni annyiféle formában jelenik meg, ahány borászat csak hozzányúl. Nincs egysége stílus, mindenki másként képzeli el: van nagy bornak szánt fajtaszelekció, belépőbor, alapanyag házasításhoz, viszonylag népszerű az osztrák recept. És igen, egyre több helyen kísérleteznek azon, hogy kialakuljon egy csak Magyarországra jellemző zöldveltelini.

Legnagyobb mennyiségben a Soproni borvidéken termesztik, de nem hiányozhat a hagyományos fehérboros borvidékekről sem.

Ugyan a szárazságot nehezen viseli, de más nyűgje nincsen: imádja a löszös talajt, nem annyira érzékeny a rothadásra, a bogyói lédúsak, kései szüretelésre is kiválóan alkalmas, fagytűrő. Csak nagyon oda kell figyelni a terméskorlátozásra.

Harmonikus összetételű. Fűszeres, kellemes hatást nyújt. Alapvetően a virágos, minerális jegyek dominálnak. Jobb évjáratokban a fekete bors és a menta a vezető ízjegy benne.