A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Kékfrankos borok

A kékfrankos az egyik legismertebb, egyúttal legnagyobb területen termelt magyar vörös szőlőfajta. Bár sok helyen még mindig házasítás alapként számolnak vele, a fajta reneszánszát éli, egyre többször kerül szelekció a palackokba, megmutatva erényeit. Bogyós és erdei gyümölcsök, fűszerek, vidám savak jellemzik sokszor, kiválóan illik magyaros, paprikásabb ételekhez.

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei blaufränkisch, blauer limberger vagy lemberger, limberger, franconia, frankovka, frankovka modra, moravka
Származása Szlovénia
Elterjedése Ausztria, Csehország, Horvátország, Németország, Szlovákia és Szlovénia
Hazánkban

Villányi borvidékSzekszárdi borvidékEgri borvidék, Soproni borvidék

Érdekesség  a szekszárdi és egri bikavér egyik fontos összetevője
Ételpárosítás pörköltek, bárány, halászlé és sült húsok
Rendezés:

A kékfrankos eredete

A kékfrankos eredetehéz meg kell vizsgálni az egyik német elnevezését. A limberger, vagy lemberger Lemberg hercegségre utal az egykori Osztrák-Magyar Monarchiában. Ez ma Szlovéniában található. Vélhetően innen terjedt el a fajta, s leginkább Németországban, Ausztriában, illetve Magyarországon telepítették. Érdekesség, hogy Kelet- és Közép-Európában több mint negyven névváltozata van - ez jól érzékelteti, hogy régóta ismert és kedvelt fajta.

A robbanásszerű elterjedése a 19. századra tehető, bár az ős eredete vitatott. Egyes vélemények szerint akár a Kaszpi-tenger vidékéről is származhat. DNS-vizsgálatok mindenesetre a hunszőlő (gouais blanc) és a blaue zimmettraube keresztezéseként mutatták ki, helyszínként pedig Alsó-Stájerországot.

Sopronban máig tartja magát a legenda, hogy a kékfrankos a nevét a Napóleon seregében szolgáló katonák pénzéről kapta, a boraikat ugyanis a helyi gazdák a kék színű régi francia papírpénzért adták oda. Ez persze nem igaz: egyrészt akkor még nem volt jellemző a papírpénz, másrészt a filoxéravész előtt javarészt fehér borokat termeltek a borvidéken. De azóta Sopron vitathatlanul az első, a világon a legnagyobb egybefüggő területen termesztik, s a legfontosabb fajtának számít. 


A kékfrankos Magyarországon

A “kelet pinot noir-jára” nem véletlenül mondják, hogy jó barátja a gazdának. Nagyon rossz, szélsőséges évjárat kell ahhoz, hogy ne legyen legalább tisztességes a bor abban az évben, így meghálálja a belefeketett munkát és energiát. 

Bár a tömegtermelés miatt sokáig lenézett szőlőfajta volt, s a kilencvenes években sokan lecserélték divatosabb fajtákra. Szerencsére az elmúlt évtizedekben az elkötelezett borászoknak hála folyamatosan emelkedik a népszerűsége, amit az is segít, hogy termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak.

Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. A kékfrankos bogyók közepesek, vastag héjú, kissé hamvasak. Jól termő fajta, szeptemberben szüretelhető és a leszedésével nem kell sietni, mert nehezen rothad.
 
Házasításokba azért is előszeretettel használják, mert jól alkalmazkodik más szőlőfajtákhoz, nem jelenik meg túlzottan dominánsan. Kedvelt rozé- és silleralapanyag, fajtaborként pedig éppúgy magabiztosan hozza a könnyed, gyümölcsös bort, mint a testesebb prémium kategóriát.